Филипинската полиция извърши мащабна операция срещу наркотрафика

  • 16 април 2024 15:18

  • 976
  • 1
Филипинската полиция извърши мащабна операция срещу наркотрафика
© Getty images (архив)

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши съобщи днес, че местната полиция е иззела най-голямото количество метамфетамин от години насам при мащабна операция срещу наркотрафика в страната, предаде АП.

Държавният глава изрично отбеляза, че "никой не е загинал" при операцията. АП посочи, че това е прозвучало като остра критика към печално известните репресии на неговия предшественик Родриго Дутерте  (2016 – 2022 г.) в борбата с търговията на наркотици.

Полицията иззе вчера близо 1630 килограма метамфетамини от микробус и арестува шофьора на превозното средство на контролнопопускателен пункт в град Алитагтаг в провинция Батангас, южно от столицата Манила, добави АП. В ход са операции по арестите на други заподозрени, съобщи полицията, без да дава подробности.

Иззетото количество от мощния стимулант, който е популярен в страната като "шабу" ("коктейл от метамфетамини" - бел. ред.), се оценява на 13 милиарда песо (228 милиона долара), информираха представители на властите, цитирани от АП, предаде БТА.

"Това е най-голямата пратка с шабу, която сме иззели досега, но никой не загина. Нямаше нито един изстрел и никой не беше ранен, защото действахме бавно", заяви Маркос пред журналисти в Алитагтаг, където той показа пред медиите иззетите пакети с наркотици.

"Според мен това трябва да е подходът в борбата с наркотрафика и най-важната цел е да се спре контрабандното внасяне на наркотици във Филипините", каза още държавният глава на страната, като добави, че конфискуваните вчера наркотици не са били произведени в страната, а са внесени отвън.

Маркос, който встъпи в длъжност в средата на 2022 г., обеща, че ще продължи преследването на наркотрафикантите, осъществявано от предшественика му Дутерте, но обяви, че ще го направи по различен начин и ще постави фокуса повече върху лечението на наркозависимостта.

По време на управлението на Дутерте над шест хиляди заподозрени наркодилъри, повечето от които живеещи в бедност, бяха убити в сблъсъци с полицията. Често срещаните убийства не останаха незабелязани от Запада, в това число и от САЩ, и станаха причина за разследване на Международния наказателен съд в Хага (МНС) за вероятно престъпление срещу човечеството, извършено във Филипините. Разследването все още продължава.

По данни на полицията при Маркос убийствата, свързани с наркотрафика, са намалели значително, но правозащитни организации изразиха безпокойството си, че убийствата продължават, и призоваха настоящия президент да сътрудничи на МНС по разследването срещу Дутерте.

Освободиха под гаранция остра критичка на войната срещу наркотиците на бившия президент Дутерте

Последвайте канала на

Валери Зайцев
976 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.16 | 16:23

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини