Японската централна банка може да продължи да затяга паричната си политика

  • 09 април 2024 11:11

  • 269
  • 1
Японската централна банка може да продължи да затяга паричната си политика
© Pixabay

Управителят на Японската централна банка Кадзуо Уеда заяви днес, че "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan) трябва да обмисли дали да продължи да ограничава финансовите средства, с които стимулира икономиката на страната, предаде Ройтерс. 

Подобно решение може да бъде прието, ако инфлацията в Япония продължи да нараства, отбеляза Уеда.

Изявлението на управителя на Японската централна банка е знак, че е възможно тя отново да повиши лихвените си проценти през тази година, посочва Ройтерс. 

Японската централна банка увеличи лихвите за първи път от 17 години

"Дали това наистина ще се случи, ще зависи от данните (за състоянието на японската икономика - бел. ред.)", посочи Уеда.

Той допълни, че "Банк ъв Джапан" няма готов план, който да сочи кога и по какъв начин да бъдат коригирани лихвените проценти.

През март Японската централна банка прекрати политиката си на отрицателни лихви, повишавайки за първи път ставките от 17 години насам. Тя определи краткосрочните си лихвени проценти в диапазон от 0 до 0,1 процента, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 12:26

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини