Трима загинали при самоубийствен атентат в Афганистан

  • 21 март 2024 20:49

  • 387
  • 4
Трима загинали при самоубийствен атентат в Афганистан
© Gettyimages (архив)

Трима души загинаха, а 12 бяха ранени, при самоубийствен атентат в Афганистан днес. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всички жертви на атаката в южния афганистански град Кандахар са клиенти на банка, отишли да си изтеглят заплатите, каза по-рано началникът на Службата за информация и култура на Кандахар Инамула Самангани, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ислямска държава" пое тази вечер в публикация в "Телеграм" отговорност за извършеното сутринта нападение, съобщи Ройтерс.

Местният клон на джихадистката групировка, който е един от основните съперници на талибаните, извършва атаки срещу училища, болници, джамии в цял Афганистан, като сред основните му мишени е шиитското малцинство в страната, отбелязва АП. 

Талибаните публично екзекутираха двама души на футболен стадион

Град Кандахар е духовният и политически център на управляващите в Афганистан талибани. Там е базиран върховният им лидер молла Хайбатула Ахундзада и неговите решения по важни въпроси се изпълняват от властите в столицата Кабул.

Талибаните взеха със сила властта в Афганистан през август 2021 година по време на хаотичното изтегляне на войските на САЩ и НАТО, които бяха в страната в продължение на две десетилетия. Въпреки своите първоначални обещания за по-умерена политика ислямисткото движение постепенно отново наложи строгото тълкуване на ислямското право, както вече направи по време на предишното си управление в Афганистан от 1996 до 2001 г., посочва АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
387 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.03.22 | 01:02

4
Слава на братска Русия!

2024.03.22 | 01:01

3
Давайте братушки, бийте ги до крак гадовете мръсни!

2024.03.22 | 01:00

2
СЛАВА НА ПУТИН!

2024.03.22 | 00:37

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини