Китай се противопоставя на свързаните с Русия ограничения върху компаниите му от САЩ, ЕС и Великобритания

  • 26 февруари 2024 14:37

  • 4221
  • 2
Китай се противопоставя на свързаните с Русия ограничения върху компаниите му от САЩ, ЕС и Великобритания
© pixabay

Китай категорично се противопоставя на решенията на Великобритания, ЕС и САЩ да наложат санкции на компаниите му поради свързани с Русия причини, съобщи търговското министерство, цитирано от Ройтерс.

Администрацията на Байдън обяви нови търговски ограничения върху 93 компании от Русия, Китай, Турция , ОАЕ, Киргизстан, Индия и Южна Корея за това, че подкрепят руската инвазия в Украйна.

ЕС одобри в сряда собствен пакет от радикални мерки срещу Русия , включително и срещу някои китайски фирми и една базирана в Хонконг компания, а обявените в четвъртък рестриктивни мерки от Великобритания обхващат и санкции върху три китайски електронни компании. 

"Китай ще защитава решително легитимните права и интереси на китайските компании",  обяви търговското министерство в три комюникета на уебсайта си, пише БТА.

Три китайски компании са най-големите износители на Сърбия

Последният пакет санкции има за цел да попречи на фирми в целия свят да заобикалят вече приети мерки, целящи да попречат на Москва да се снабдява с военна техника или оборудване, необходимо за попълване на запасите от боеприпаси и други военни стоки.

В събота (24 февруари) се навършиха две години от руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Китай предупреди ЕС и Великобритания, че мерките ще имат "отрицателно влияние" върху икономическите и търговски връзки, но не използва тази фраза в заявлението си по адрес на САЩ.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4221 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.26 | 18:27

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

2024.02.26 | 15:13

1
В Китай не са продажни путьовци както тук.

Добави коментар

Водещи новини