Тайланд иска да забрани употребата на канабис за развлечение само година и половина, след като я легализира

  • 10 януари 2024 17:02

  • 1189
  • 1
Тайланд иска да забрани употребата на канабис за развлечение само година и половина, след като я легализира
© Getty Images

Новото правителство на Тайланд си е поставило за цел да приемане на ново законодателство, забраняващо употребата на канабис за развлекателни цели - едва 18 месеца, след като страната стана първата в Азия, която декриминализира лекия наркотик, съобщи Си Ен Ен.

Декриминализацията доведе до процъфтяване на доходоносния бизнес с канабис в Тайланд, обслужващ както местните жители, така и чужденците. Ново консервативно коалиционно правителство на страната, което дойде на власт в края на миналата година, обаче обеща да затегне правилата и да разреши употребата на канабис единствено за медицинска употреба.

В публикувания вчера от тайландското министерство на здравеопазването проектозакон са залегнали солидни глоби или дори ефективни присъди до една година за нарушителите.

Канабисът и свързаните с него продукти ще бъдат ограничени само за медицински и здравни цели, се посочва в законопроекта. Това отговаря на даденото обещание от премиера Срета Тависин през септември, че неговото ново правителство ще коригира законите за канабиса в Тайланд през идните шест месеца.

Германия легализира марихуаната за забавление

Пушенето на марихуана на обществени места остава незаконно дори при облекчените закони, които действат към момента, но предложените нови разпоредби ще забранят рекламните и маркетингови кампании за канабиса и екстракти от него.

Подобен проектозакон не успя да спечели одобрението на парламента на страната през ноември.

Тайланд стана първата страна в Азия, която напълно декриминализира канабиса през юни 2022 г. Ходът се подготвяше с години и е рядкост за региона, в който много държави предвиждат дълги затворнически присъди и дори смъртни присъди за хора, осъдени за притежание, консумация или трафик на марихуана, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1189 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.10 | 19:48

1
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

Добави коментар

Водещи новини