Китай назначи нов министър на отбраната

  • 29 декември 2023 15:06

  • 805
  • 3
Китай назначи нов министър на отбраната
© gettyimages

Китай обяви Дун Цзюн за нов министър на отбраната на страната, съобщава БТА, като отбелязва, че предшественикът му е в неизвестност от четири месеца.

Предишният министър на поста Ли Шанфу беше отстранен официално от длъжност в края на октомври без обяснения от страна на Пекин. Последната му публична изява е през август.

Последният пост, който 62-годишният Дун заемаше, бе на командващ военноморския флот на Китай. Предшественикът му Ли беше назначен през март.

Си Цзинпин се зарече: Няма да позволя на никого да отдели Тайван от Китай

По информация на Ройтерс срещу него се води разследване за корупция, свързана със закупуването на военно оборудване и неговото разработване.

Назначението на Дун, излъчено от китайските депутати, е в контекста на обновяването на армията, извършвано от президента Си Цзинпин в рамките на стратегията за превръщането на Китай в доминираща световна сила - цел, която тревожи много от съседните държави, посочва Ройтерс.

Длъжността на китайския министър на отбраната се изразява в това да бъде представително лице на китайската Народоосвободителна армия във връзките с медиите и с чуждестранните армии.

За разлика от други държави в Китай военното министерство няма значима роля при определянето на отбранителната политика или в ръководенето на армията. Тези области са изцяло под контрола на Централната военна комисия - елитна група от хора, оглавявана от държавния лидер Си Цзинпин.

Основна точка от дейността на китайския министър на отбраната е да работи по взаимоотношенията със САЩ относно намаляването на опасността от конфликт, свързан с Тайван и с Южнокитайско море. Това са две спорни теми, противопоставянето по които нараства в последните години.

Ннезависимо от това си задължение по време на краткия период на поста Ли така и не се е срещнал със своя американски колега - министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. По този въпрос позицията на китайското министерство на отбраната беше, че САЩ първо трябва да вдигнат санкциите, наложени на Ли през 2018 г. заради участието му в закупуването на руски самолет и оборудване. За Дун няма да има подобно ограничение, тъй като той не попада под санкциите на САЩ.

Когато американският президент Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си Цзинпин в Сан Франциско миналия месец, двамата се споразумяха да възобновят военната комуникация на високо равнище. Тя беше преустановена, когато тогавашната председателка на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров Тайван през август миналата година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
805 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.29 | 15:44

2
А стария го нарязаха за органи :)
ПОТВЪРДЕНО

2023.12.29 | 20:06

3
ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО СИ Е ЯДЯЛ ЛАЙНАТА ОТ ЗЛОБА В ПСИХИАТРИЯТА НА ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР!

2023.12.29 | 15:37

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини