Иран екзекутира жена, убила съпруга си

  • 20 декември 2023 19:50

  • 2775
  • 6
Иран екзекутира жена, убила съпруга си
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Правозащитници съобщиха днес, че в Иран е била изпълнена спорна смъртна присъда срещу жена убила съпруга си, за когото била принудително омъжена като дете, предаде ДПА. Според норвежката организация Iran Human Rights Самира Сабсиан е била екзекутирана в ранните часове на днешния ден, след като е била призната за виновна по повдигнатото обвинение.

Според ислямското право - шериата - семейството на починалия мъж има право да поиска "кисас", или възмездие. Засега иранската съдебна система не е предоставяла никаква информация за екзекуцията, за която се съобщава.

Активисти остро разкритикуваха присъдата и се опитаха да окажат натиск през последните дни, за да спрат изпълнението ѝ. Към момента на произнасяне на присъдата Сабсиан е била на 18 години, а децата ѝ са били на седем и три години, съобщава иранската новинарска агенция Рокна.

Иран екзекутира мъж, осъден за убийството на висш духовник

От десетилетия правозащитници критикуват използването на смъртно наказание в Иран. Според техните констатации през 2023 г. съдебната система в Ислямската република е екзекутирала значително повече хора, отколкото през предходните години.

Няма официални данни за броя на екзекуциите. През ноември норвежката кюрдска правозащитна организация Hengaw изчисли, че през тази година вече са били екзекутирани 700 души, отбелязва ДПА.

Днес при друг случай известна иранска журналистка беше осъдена на шест месеца затвор и ѝ бе забранено да работи в Ислямската република, съобщиха местни медии. Съдът в Техеран признл Сара Масуми за виновна в разпространение на фалшиви новини и я лиши от право да упражнява професиата си на територията на Иран за срок от две години, съобщи адвокатът на подсъдимата пред вестник "Шарх".

Делото срещу Масуми е за публикация в социалните мрежи, свързана с Армита Гераванд - тийнейджърка, която почина, след като, както се твърди, през октомври била нападната от иранската нравствена полиция, защото не носела забрадка.

След общонационалната вълна от протести през есента на 2022 г. иранската съдебна система засили репресиите си срещу медийни работници, критикуващи режима. Двама награждавани журналисти Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади получиха дълги осъдителни присъди във връзка с техни репортажи по това време. Иран заема едно от най-ниските места в световната класация за свободата на печата, изготвена от организацията "Репортери без граници", отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2775 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.12.21 | 00:38

6
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

2023.12.20 | 21:37

4
Иран е една излишна държава. Трябва да бъде експлоатирана за работна ръка и ресурси.
Чобан ефенди

2023.12.20 | 23:47

5
А твоите дупки трябва да бъдат експлоатирани от Руски солдати.

2023.12.20 | 21:16

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.20 | 20:34

2
Прости чалми, още живеят в седми век.

2023.12.20 | 19:53

1
Стига с тези глупости. Да правят каквото си искат в Иран. Не ни трябват краварските внушения, че всички са диваци само ние демократи.

Добави коментар

Водещи новини