Филипинският президент: Напрежението в Южнокитайско море се е увеличило

  • 17 декември 2023 06:38

  • 1699
  • 1
Филипинският президент: Напрежението в Южнокитайско море се е увеличило
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Филипинският президент Фердинанд Маркос-младши заяви, че през последните месеци напрежението в Южнокитайско море "по-скоро се е увеличило, отколкото намаляло", и предупреди, че "по-настъпателният Китай" представлява "истинско предизвикателство" за азиатските си съседи, предаде Ройтерс.

В интервю за японски медии вчера Маркос подчерта необходимостта от създаване на силни съюзи подобни на тристранното сътрудничество между Филипините, Япония и САЩ.

"Страхувам се, че ще трябва да можем да кажем, че напрежението по-скоро се е увеличило, отколкото да е намаляло през последните месеци или години", каза Маркос, според прессъобщение от кабинета му, докато присъства на срещата на върха на Япония и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Токио.

Преди седмица Манила и Пекин си размениха обвинения заради сблъсък на техни кораби близо до спорна плитчина в Южнокитайско море, тъй като напрежението около претенциите в жизненоважния воден път ескалира.

Освен Филипините, и други членове на АСЕАН като Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней претендират за части от Южнокитайско море, оспорвани от Китай, който претендира за суверенитет над почти цялото море, през което преминава търговия с кораби на стойност над 3 трилиона долара годишно. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Вашингтонт подкрепя, но Пекин отхвърля.

"Трябва да продължим консултациите" и да продължим комуникацията между различните държави. В тях трябва да участват "всички, които са засегнати", подчерта Маркос. Предизвикателството, което Китай отправя, изисква "нови решения", отбеляза президентът, обеща; да защитава правата на страната си в Южнокитайско море след сблъсъка, който Манила определи като "сериозна ескалация", пише БТА.

Филипинското външно министерство извика китайския посланик заради "тормоз" в Южнокитайско море

Филипините и Япония започнаха преговори за споразумение за взаимен достъп, което ще позволи разполагането на военни сили на територията на другата страна, на фона на нарастващото напрежение в региона. Япония също има териториални спорове с Китай, припомня Ройтерс.

"Всъщност не е достатъчно само с Япония и Филипините да се сключи това споразумение. Наистина трябва да сключим повече такива споразумения", подчерта Маркос.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.17 | 10:32

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини