Руска делегация е пристигнала на посещение в Северна Корея

  • 12 декември 2023 09:46

  • 891
  • 1
Руска делегация е пристигнала на посещение в Северна Корея
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руска делегация е пристигнала днес в Северна Корея, предаде Йонхап, позовавайки се на държавни медии. Това е най-новият знак за засилването на връзките между двете страни.

Делегацията, водена от Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край в руския Далечен Изток, който граничи със Корейската народнодемократична република (КНДР), е пристигнала вчера в Пхенян и е била посрещната от Джи Кьонг-су, заместник-министър на външните икономически отношения, на международното летище в севернокорейската столица, съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Тя не предостави подробности за целта на посещението.

Миналия месец в разговор с руска медия Кожемяко заяви, че планира да посети Северна Корея, за да обсъди сътрудничеството в областта на туризма, търговията и селското стопанство.

Съществуват обаче мнения, че в разговорите им може да се обсъди евентуалното изпращане на севернокорейски работници в Русия, което е забранено съгласно санкциите, обвързани с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, срещу КНДР. Служител на южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските въпроси, намекна за възможността за изпращането на севернокорейски работници в Русия, като отбеляза, че двете страни имат търсене за този вид пазар и че в чужбина са били открити признаци за подобни действия.

Посещението идва в момент, когато Северна Корея и Русия се стремят да засилят сътрудничеството помежду си в различни области след рядката среща на върха между лидерите им Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 през септември, пише БТА.

По примера на Путин: Ким Чен-ун поиска севернокорейките да раждат повече деца, после се разплака

През ноември Северна Корея и Русия подписаха двустранен протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, науката и технологиите, само четири седмици след посещението на руския външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи в Пхенян. 

"Като се има предвид поредицата от събития, се предполага, че се осъществява някакъв вид сътрудничество между Русия и Северна Корея", заяви южнокорейският представител.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
891 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.12 | 13:33

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини