Хакери от Северна Корея може да са откраднали данни за лазерно оръжие

  • 06 декември 2023 11:42

  • 794
  • 2
Хакери от Северна Корея може да са откраднали данни за лазерно оръжие
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Южнокорейската полиция разследва дали севернокорейска хакерска група, обвинена в кражба на данни от 14 обекта, е откраднала информация за отбранителна технология, включително противовъздушен лазер, каза в сряда представител на полицията в Сеул, цитиран от "Ройтерс".

Разследването, което се провежда съвместно с Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), се опитва да определи количеството на данните, получени от групата, известна като Andariel, каза Джеонг Джин-хо от столичната полицейска агенция на Сеул.

Министерството на финансите на САЩ през 2019 г. посочи Andariel като хакерска група, спонсорирана от севернокорейската държава, фокусирана върху извършването на злонамерени кибер операции срещу чуждестранни фирми, правителствени агенции и отбранителната индустрия.

Ceвepнoĸopeйcĸa xaĸepcĸa opгaнизaция пpитeжaвa криптовалути за 47 милиoнa дoлapa

Местните медии съобщиха тази седмица, че кешът с данни включва ключови южнокорейски отбранителни тайни.

Набелязаните субекти включват южнокорейски отбранителни фирми, изследователски институти и фармацевтични компании, се казва в по-ранно изявление на полицията. Около 250 файла или 1,2 терабайта информация и данни са взети от хакерите, се казва в съобщението.

Прокси сървър, създаден от групата, е бил исползван в квартал на севернокорейската столица Пхенян 83 пъти между миналия декември и март, каза полицията.

Сървърът е бил използван за достъп до уебсайтовете на фирмите и институциите, като групата се е възползвала от южнокорейска хостинг услуга, която наема сървъри на неидентифицирани клиенти.

Групата също така е откраднала биткойни на стойност 357 866 долара от три южнокорейски и чуждестранни фирми чрез атаки с ransomware, каза полицията.

Чужденка е била разследвана във връзка с атаките с ransomware, след като част от биткойните са били прехвърлени през нейната банкова сметка и изтеглени в банка в Китай, каза полицията. Тя отрече да е извършила нарушение.

Последвайте канала на

Калина Христова
794 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.06 | 12:59

2
Никой още няма такова, та се чудех защо. А то били го откраднали. Бонд, Джеймс Бонд, Джеймс Бонд Ким.

2023.12.06 | 12:14

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини