Най-малко 9 загинаха в Индия преди пристигането на циклона "Мичаун"

  • 05 декември 2023 09:44

  • 838
  • 1
Най-малко 9 загинаха в Индия преди пристигането на циклона "Мичаун"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Проливни дъждове наводниха пътища в Южна Индия, най-малко девет души, включително дете, станаха жертви на наводненията и хаоса часове преди очакваният силен циклон "Мичаун" да достигне сушата, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Смята се, че циклонът ще достигне крайбрежието на щата Андхра Прадеш около 11 ч. местно време (05:30 по Гринуич), съобщи метеорологичната служба, като скоростта на вятъра ще достига до 110 км/ч.

Очаква се през следващите 24 часа в някои части на щата да паднат над 200 мм дъжд, добави метеорологичната служба. Най-малко 8000 души са евакуирани.

Четиригодишно момче загина в Андхра Прадеш при срутването на стена, съобщи К. Нагараджу, изпълнителен директор на щатската агенция за борба с бедствията. В съседния щат Тамил Наду по официални данни са загинали осем души. Някои са се удавили, един е убит от паднало дърво, друг – от рухнала стена, а трети – от наводнени високоволтови кабели.

В столицата на Тамил Наду – Ченай, основен център на електрониката и производството, силните ветрове изкорениха дървета, а наводненията отнесоха автомобили и заляха писта, което доведе до затварянето на едно от най-натоварените летища в Индия до сутринта.

Дъждовете са спрели и водата се е отдръпнала от летище Ченай, което отново работи от 9 ч. местно време, заяви говорител на федералното министерство на гражданската авиация, пише БТА.

Лошото време в Гърция нанесе щети в редица райони

Дъждовете и ветровете прекъснаха електропроводи и изкорениха дървета, съобщиха официални лица. В Андхра Прадеш бяха отменени повече от 140 влака и 40 полета.

Тайванските компании Фокскон и Пегатрон спряха производството на айфони на Епъл в заводите си близо до Ченай заради проливните дъждове, според информирани източници.

През декември 2015 г. наводнения в Тамил Наду отнеха живота на най-малко 290 души. 

Учените предупреждават, че бурите стават все по-мощни, тъй като светът се затопля в резултат от изменението на климата, припомня АФП. Циклоните, също като ураганите в северната част на Атлантическия океан или тайфуните в северозападната част на Тихия океан, редовно застрашават бреговете в северната част на Индийския океан, където живеят десетки милиони хора.     

Последвайте канала на

Росица Валентинова
838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.05 | 13:14

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини