Болниците в Пекин са превзети от случаи на "ходеща пневмония", какви са симптомите?

  • 29 ноември 2023 13:15

  • 2405
  • 1
Болниците в Пекин са превзети от случаи на "ходеща пневмония", какви са симптомите?
© pixabay

Китай се отказа от Covid Zero и докато коронавирусът, грипът и респираторно-синцитиалният вирус (RSV) бяха тройна заплаха в много страни преди година, китайските лекари се борят с микроба Mycoplasma pneumoniae.

Причиняваната от него болест е по-известна като „ходеща пневмония“, тъй като обикновено е лека и рядко изисква хоспитализация.

Огнищата на бактериалната инфекция са сред деца в предучилищна и начална училищна възраст. Според медийни доклади, болниците в Пекин са превзети от случаи.

Симптомите включват болки в гърлото, умора и бавно влошаваща се кашлица, която може да продължи седмици или месеци. Продължителното заболяване и рискът от пневмония тревожи родителите. 

Според Bloomberg Prognosis все още не е ясно защо инфекциите с микоплазма се възобновяват в Китай, докато САЩ и голяма част от Европа са поразени предимно от грип и RSV. Едно проучване показа, че Mycoplasma pneumoniae е бил покорен в Китай за почти две години, благодарение на мерките за противодействие на Covid, които оттогава са отменени.

Патогенът може да предизвика големи епидемии на всеки 3 до 5 години, като инфекциите продължават от есента до пролетта, казват от китайския офис на Световната здравна организация, пише zdrave.to.

Завръща ли се ужасът: Нова мистериозна болест плъзна в Китай

Други държави също могат да бъдат засегнати. Инфекциите се увеличават в световен мащаб от март. Според експерти, това е тревожно, тъй като бактериите придобиват резистентност към макролидите - предпочитан клас антибиотици.

Китай има най-високата в света честота на резистентност към макролиди при този микроб - до 60-70% от случаите при възрастни и до 80% от случаите при деца не реагират на тях, коментира лекарят по инфекциозни болести Ин Юдонг пред Beijing News по-рано този месец.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Искам

2023.11.29 | 13:39

1
Да знам колко бьлгари ядат човешко

Добави коментар

Водещи новини