Северна Корея обеща да разположи нови оръжия и войски по границата с Южна Корея

  • 23 ноември 2023 06:41

  • 259
  • 0
Северна Корея обеща да разположи нови оръжия и войски по границата с Южна Корея
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Северна Корея обяви, че ще изпрати по-силна армия и ще разположи нови оръжия по границата с Южна Корея, след като Сеул преустанови част от военно споразумение от 2018 г. в знак на протест срещу изстрелването на шпионски сателит, предаде агенция Ройтерс.

В сряда Южна Корея обяви, че отменя временно клауза в споразумението, насочено към намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Споразумението бе подписано на среща на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,. Двете страни се споразумяха да въведат буферни зони, в които да бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети, да премахнат някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други мерки.

След изстрелването на шпионския сателит обаче Южна Корея преустанови действието на част от военното споразумение.

В отговор министерството на отбраната на Северна Корея, цитирано от новинарската агенция КЦНА, обяви, че ще възстанови всички военни мерки, които бяха спрени съгласно споразумението, пише БТА.

Северна Корея разкритикува ръководените от САЩ сили на ООН на полуострова

„Ние ще разположим по-силни войски и ново военно оборудване в близост до демаркационната линия“, се казва в изявлението на министерството на отбраната, цитирано от КЦНА. „Южна Корея ще бъде държана изцяло отговорна, ако се случи необратим сблъсък между Севера и Юга“.

Изявлението на министерството бе направено няколко часа, след като Пхенян изстреля балистична ракета към морето източно от Корейския полуостров. Според южнокорейската армия изстрелването на ракетата е било неуспешно.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини