Северна Корея заяви, че критиките на САЩ и съюзниците им относно връзките й с Русия са "изопачени"

  • 28 октомври 2023 06:44

  • 1886
  • 3
Северна Корея заяви, че критиките на САЩ и съюзниците им относно връзките й с Русия са "изопачени"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Северна Корея заяви, че има "непоколебимо желание" да разшири връзките си с Русия, критикувайки неотдавнашното осъждане от страна на САЩ и  техните  съюзници на предполагаемите доставки на оръжие от Пхенян за Москва. Според Пхенян тези критики са политизирани и изопачени, предаде Ройтерс.

Севернокорейският министър на външните работи Чое Сон-хюи осъди военното сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония и заяви, че отношенията на Пхенян с Москва ще действат като "мощен стратегически" елемент, ако сигурността в региона е застрашена.

САЩ, Южна Корея и Япония в четвъртък категорично осъдиха предполагаемата доставка на оръжия от Северна Корея за Русия, като заявиха, че е имало потвърждения за "няколко" доставки на такива оръжия. Русия и Северна Корея отричат, че оръжия се изпращат от Севера за използване във войната на Русия срещу Украйна.

"Ако те са били любопитни да докажат, че конкретната сфера на сътрудничество между КНДР и Русия представлява заплаха за международния мир и сигурност, те би трябвало да обяснят преди всичко защо техният тристранен военен съюз не се счита за заплаха за регионалния мир и сигурност", каза севернокорейският външен министър, цитиран от агенция КЦТА.

САЩ, Южна Корея и Япония засилиха тристранното сътрудничество в областта на сигурността, за да противодействат на нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея.

Северна Корея и Русия обещаха по-тясно военно сътрудничество по време на срещата на лидерите им през септември в Далечния изток на Русия. Руският външен министър Сергей Лавров се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун този месец и обсъди прилагането на  споразуменията, постигнати на срещата на върха през септември, пише бТА.

Русия заяви, че ще изгради тесни връзки със Северна Корея "във всички сфери"

"Непоколебимото желание и позиция на КНДР е всестранно да разширява и развива двустранните отношения с Руската федерация", заяви севернокорейският топ дипломат и добави, че връзките ще достигнат "нов по-висок етап чрез пълното прилагане на споразуменията.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1886 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.28 | 09:45

3
Разпродажба!!!!!!!!!!! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена-----------> mub.me/mono
Ukraina55

2023.10.28 | 09:24

2
Духам редовно на Люляка, но не мога да забременея от него! Кажете, къде е проблема?
Емѝ... ❤️Здравейте) Казвам се Емѝ, на 55 години съ

2023.10.28 | 08:28

1
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ, на 55 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки със други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398058

Добави коментар

Водещи новини