Азербайджан изрази готовност за преговори с Армения с посредничеството на ЕС

  • 05 октомври 2023 18:27

  • 1498
  • 0
Азербайджан изрази готовност за преговори с Армения с посредничеството на ЕС
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Азербайджан е готов за преговори с Армения с посредничеството на Европейския съюз след успешната си антитерористична операция в Нагорни Карабах, каза днес Хикмет Хаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев, цитиран от Франс прес.

"Азербайджан е готов да участва в близко бъдеще в тристранни срещу между ЕС, Азербайджан и Армения", написа Хаджиев в социалната платформа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър").

Дискусиите между Армения и Азербайджан се планираше да бъдат един от акцентите на днешната среща на лидерите от Европейската политическа общност в испанския град Гранада, но Азербайджан обяви, че няма да участва в срещата.

Според Хаджиев страната му е избрала да не участва заради "политиката на милитаризация" на Франция в Кавказ, поради отношението на ЕС към региона и заради отсъствието на Турция. Това обаче не означава "отказ от дискусии с Армения", подчерта той.

Шарл Мишел: ЕС остава готов да посредничи между Армения и Азербайджан

Френската външна министърка Катрин Колона заяви във вторник, че Париж е дал съгласието си за доставката на военно оборудване на Армения.

На този фон днес Баку и Ереван се обвиниха взаимно в стрелба съответно срещу азербайджански и арменски войници в райони, намиращи се близо до арменско-азербайджанската граница, отбелязва Франс прес. Няма данни за пострадали.

Арменското министерство на отбраната съобщи, че около 13:50 ч. азербайджански войници са "открили огън" по автомобил, превозващ провизии, близо до арменския пограничен град Норабак. Азербайджанското министерство на отбраната, на свой ред, съобщи за арменска стрелба срещу азербайджански войници в съседен район, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини