Силен взрив избухна близо до летището в Ташкент

  • 28 септември 2023 06:48

  • 2003
  • 1
Силен взрив избухна близо до летището в Ташкент
© Pixabay

Пожарът, причинен от силен взрив в склад близо до летището на Ташкент е овладян, а положението е под контрол, съобщи узбекистанското министерство на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.

Причините за експлозията са неясни, като според едно от съобщенията става дума за "силен удар от мълния". Министерството заяви, че на мястото е разположена специална полева лаборатория за разследване на взрива.

"В резултат на бързите действия на служителите на министерството на извънредните ситуации огънят беше редуциран", посочи ведомсвото в социалната мрежа Телеграм. "Обстановката е напълно овладяна."

В социалните мрежи се появиха кадри и снимки, на които се виждат пламъци и голям стълб пушек да се издигат в нощното небе.

Полетите на Международно летище Ташкент излитат и кацат в обичаен режим, показват данни от сайта "Флайт Радар 24" (FlightRadar 24).

В 22,15 ч. по Гринуич към летците е издадено предупреждение, че една от пистите на летището ще бъде затворена за излитане и кацане между 02:00 и 07:00 ч. по Гринуич днес, но ще бъде осигурена част от нея за рулиране. Не се посочва причина.

Според публикация на "Дарьо" в социалните мрежи в министерството на извънредните ситуации е постъпил сигнал за пожар в един от складовете в местния градски квартал "Сергели", избухнал след силен взрив. Местната телевизия "Нова 24" съобщи, че става дума за експлозия в митнически склад, посочва Франс прес.

Взрив в депо за гориво в Нагорни Карабах, съобщава се за много жертви и ранени

На мястото са пристигнали аварийно-спасителни и противопожарни екипи, които в момента гасят огъня, се допълва в публикацията. Засега няма данни за жертви, съобщава се само за неуточнен брой пострадали, откарани в болница.

"Към момента сред тях няма тежко ранени. Лекарите оказват цялата необходима медицинска помощ", заяви в социалната мрежа Телеграм министерството на здравеопазването и добави, че спешна медицинска помощ се оказва и на пострадали при пожара хора на местопроизшествието и в околните жилища.

Узбекистан е най-голямата по население от бившите централноазиатски съветски републики, а пожарите вследствие на остаряло оборудване и неспазване на стандартите за безопасност са често явление.

Въпреки това инцидентите от такъв мащаб все още са рядкост, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

2003 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КЗЛ

2023.09.28 | 07:08

1
Може и от незагасена цигара да е, както редовно се случва при орките.

Добави коментар

Водещи новини