ООН: Хунтата в Мианма все по-често прибягва до масови убийства

  • 26 септември 2023 17:42

  • 1501
  • 1
ООН: Хунтата в Мианма все по-често прибягва до масови убийства
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Мианма потъва в безкрайна спирала на военно насилие, като хунтата все по-често прибягва до масови убийства и въздушни удари, се казва в доклад, публикуван днес от Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН, предаде Франс прес.

Най-малко 4000 души бяха убити в конфликта между завърналите се на власт военни и опозицията, последвал преврата през февруари 2021 г. срещу правителството на демократично избраната лидерка Аун Сан Су Чжи.

"Една очевидно безкрайна спирала от военно насилие обхваща всеки аспект от живота в Мианма", заключи Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН, която е провела повече от 160 интервюта между април 2022 г. и юли 2023 г.

Агенцията на ООН за правата на човека отбелязва "значително увеличение" на сериозните нарушения на правата на човека, отчитайки 22 инцидента, при които са убити 10 или повече души, главно в централните райони на страната.

Близо 24 000 сгради бяха опожарени тази година като част от кампанията за репресии, провеждана от хунтата срещу нейните противници, които тя нарича "терористи".

Управляващата военна хунта в Мианма отстрани двама генерали, заподозрени в корупция

Опозиционни групи също са замесени в убийства на цивилни, обвинени в сътрудничество с военните, твърди ООН. "Мащабът им обаче не може да се мери с нарушенията, извършвани от армията", се посочва в доклада.

Обезглавяванията, изнасилванията, убийствата "са индикация за желанието на военните да доведат кампанията си докрай, за да задушат всяка опозиция", се казва в доклада.

Дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта, ръководени от ООН и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), са в застой, тъй като армията отказва да води диалог с опонентите си, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1501 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 18:34

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини