Управляващата военна хунта в Мианма отстрани двама генерали, заподозрени в корупция

  • 26 септември 2023 16:58

  • 1283
  • 1
Управляващата военна хунта в Мианма отстрани двама генерали, заподозрени в корупция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Държавните медии в Мианма съобщиха, че управляващата военна хунта е променила състава на управляващия съвет и кабинета, като очевидно военните са отстранили двама високопоставени генерали, които според независими източници са разследвани за корупция, съобщава БТА.

Най-висшият управителен орган на армията, известен с официалното си наименование Държавен административен съвет, е извършил четири размествания, откакто военните завзеха властта и извършиха преврат срещу демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи  преди повече от две години и половина. Оттогава в страната цари безредие и широкоразпространена въоръжена съпротива срещу управлението на армията.

Последните промени, извършени вчера, идват няколко седмици след като двама генерал-лейтенанти от щаба на армията, и двамата членове на съвета, бяха разследвани в столицата Найпидо за корупция. Имената и на двамата отсъстват от новия официален списък на членовете на Държавния административен съвет, публикуван в държавния вестник "Global New Light of Myanmar".

Хунтата в Мианма удължи извънредното положение в страната и отложи изборите

Независими онлайн източници съобщиха, че единия от отстранените, който е бил председател на три големи икономически надзорни органа, е разследван от началото на този месец след арестите на десетки бизнесмени, за които се твърди, че са подкупвали него и подчинените му. Според един от източниците той и неговите подчинени са спечелили милиони долари от сделките с търговци, работещи в сферата на горивата и олиото за готвене.

Кабинетът де юре е най-висшият административен орган на страната, но де факто има по-малко правомощия от Държавен административен съвет, ръководен от армията. Неговата власт е допълнително намалена в условията на извънредно положение, което позволява на военните да поемат всички правителствени функции и дава законодателни, съдебни и изпълнителни правомощия на техния ръководител генерал Мин Аун Хлайн.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 18:36

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини