Южна Корея демонстрира военната си мощ за първи път от десетилетие

  • 26 септември 2023 10:43

  • 1384
  • 1
Южна Корея демонстрира военната си мощ за първи път от десетилетие
© Getty Images (архив)

Южна Корея провежда днес голям военен парад по случай 75-ата годишнина от създаването на въоръжените си сили. Това е първият голям парад в Южна Корея от десетилетие насам, отбелязва Ройтерс.  

Честванията на Деня на въоръжените сили в Южна Корея обикновено са скромни и бледнеят пред военните паради на Северна Корея.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол държа днес реч по случай годишнината. В речта си, произнесена във военновъздушна база в Сеул, той призова Пхенян да не си помисля да използва ядрени оръжия, тъй като в противен случай на севернокорейския режим ще бъде сложен край. Президентът обеща допълнителна подкрепа за южнокорейските въоръжени сили и за отбранителната индустрия.

Южна Корея и САЩ започнаха най-мащабните си съвместни военни маневри за последните 5 години

Ако Северна Корея прибегне до употребата на ядрени оръжия, на севернокорейския режим ще бъде сложен край със съкрушителна реакция от страна на съюза Република Корея-САЩ, каза южнокорейският лидер.

По данни на южнокорейското министерство на отбраната в честванията на Деня на въоръжените сили, които ще продължат целия ден, ще участват хиляди военнослужещи, южнокорейски танкове и самоходна артилерия, както и бойни самолети и дронове. В честванията ще се включват и 300 от разположените в Южна Корея американски войници, които са общо 28 500.

Последният голям военен парад в Южна Корея беше проведен през 2013 г.

По принцип датата на Деня на въоръжените сили на Южна Корея е 1 октомври, но тази година бе взето решение честванията да бъдат организирани на 26 септември, тъй като в противен случай биха съвпаднали по време с голям национален празник, пояснява БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.09.26 | 14:45

1
Фанатиците на Ким ще изкормят южните педераси живи хахаха

Добави коментар

Водещи новини