Китай не е изнасял през август продукти, базирани на металите галий и германий

  • 20 септември 2023 10:51

  • 732
  • 1
Китай не е изнасял през август продукти, базирани на металите галий и германий
© Pixabay

Никакви продукти, базирани на редките метали галий и германий, не са изнесени от Китай през август, сочат китайски митнически данни, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

От началото на миналия месец влязоха в сила ограниченията за експорт на галий и германий, които се използват при производството на модерни чипове. Те са наложени от властите в Пекин на фона на технологичната война, която водят Китай и САЩ, посочва Си Ен Би Си. 

През юли от азиатската страна са изнесени 8,63 метрични тона продукти, базирани на германий, което е над два пъти над експорта, реализиран през юни, разкриват митническите данни, огласени от Китай. Чуждестранните купувачи на редкия метал са увеличили поръчките си в навечерието на влизането в сила на ограниченията за износа му на 1 август, отбелязва Ройтерс.

През миналия месец не е осъществен износ от Китай и на продукти от обработен галий, но през юли са експортирани 5,15 тона. През юли 2022 г. азиатската страна е изнесла 7,67 тона продукти, базирани на редкия метал. 

Експортните ограничения наложени от Китай се прилагат за осем продукта, свързани с галия - галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индогалиев арсенид.

Продуктите, базирани на метала германий, попадащи в ограничителния списък, са германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

Металът германий се използва и при създаването на технологии за инфрачервено излъчване, както и при производството на оптични кабели и на слънчеви панели.

Китай наложи санкции на американските компании "Нортръп Груман" и "Локхийд Мартин" заради продажби на оръжия на Тайван

Последвайте канала на

Десислава Станева
732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.09.22 | 08:15

1
ВЪН РУСКОТО ПАСОЛЬСТВО И КИТАЙСКИЯ ТАШЪГУАН, НИКОГА ПОВЕЧЕ РОБУВАНЕ НА АЗИАТСКИ ДИКТАТУРИ В БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини