Ердоган заяви, че "подкрепя" решението на Азербайджан за военната операция в Нагорни Карабах

  • 20 септември 2023 06:26

  • 1387
  • 2
Ердоган заяви, че "подкрепя" решението на Азербайджан за военната операция в Нагорни Карабах
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че "подкрепя" решението на Азербайджан да започне военна операция в Нагорни Карабах - район, който историческият съюзник на Анкара си оспорват с Армения, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

"Подкрепяме мерките, предприети от Азербайджан /.../, за да защити териториалната си цялост", заяви турският президент в пост, публикуван в социалната мрежа "Екс".

 "Карабах е азербайджанска територия. Налагането на какъвто и да било друг статут никога няма да бъде прието", допълни Ердоган, като отново повтори, че Турция и Азербайджан представляват "една нация, две държави".

По-рано днес турското външно министерство определи като "легитимни" "опасенията", довели до азербайджанската военна операция, като наред с това призова Баку и Ереван да се върнат край масата за преговори.

По време на войната между Ереван и Баку в Нагорни Карабах през 2020 г. Турция подкрепи Азербайджан, като му достави безпилотни самолети. Отношенията между Турция и Армения остават накърнени от убийствата на арменци, извършени по време на Първата световна война в Османската империя, които Ереван и много други страни смятат за геноцид - термин, който Анкара отхвърля. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1387 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ей на

2023.09.20 | 06:45

1
Още един диктатор, като Путлер!
Тенев

2023.09.20 | 08:44

2
ТОВА е диктатора, който еврогейците не само търпят, но и подкрепят....

Добави коментар

Водещи новини