На срещата на върха на БРИКС китайският президент ще се види с африкански лидери

  • 18 август 2023 18:26

  • 826
  • 0
На срещата на върха на БРИКС китайският президент ще се види с африкански лидери
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китайският президент Си Цзинпин ще се срещне с африкански държавни глави в рамките на срещата на върха на БРИКС следващата седмица, за да "развие сътрудничеството между Китай и Африка в новата ера", заяви днес посланикът на Китай в Южна Африка, предаде Ройтерс.

Срещата ще се състои късно в четвъртък, последния ден от тридневната среща на върха, заяви Чън Сяодун на брифинг. Денят е отделен за събития, в които участват повече от 70 страни, поканени като "приятели" на блока БРИКС, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Във вторник Си ще направи държавно посещение в южноафриканската столица Претория за среща със Сирил Рамапоса, а по-късно ще посети Йоханесбург за срещата на върха, като това ще бъде петото му пътуване до Южна Африка, откакто стана президент през 2013 г.

Чън заяви, че китайският президент и африканските лидери ще изготвят план за сътрудничество за създаване на работни места и подобряване на условията на живот в Африка.

"Инициативите ще бъдат съобразени с потребностите на африканското икономическо преструктуриране и модернизиране", каза той.

Си Цзинпин призова за търпение, докато Китайската комунистическа партия се опитва да пребори икономическия спад

Все още не е ясно колко държавни глави ще присъстват на срещата, която ще се състои в периода  22-24 август, но южноафрикански официални лица заявиха, че са поканени повече от 70 души.

Докато Китай активно настоява за разрастване на групата, членовете й имат различно мнение по отношение на критериите за новите държави членки.

Между 2000 г. и 2020 г. китайските кредитори, предимно държавни банки, се  съгласиха да отпуснат 160 млрд. долара на африканските държави, сочат данни на Бостънския университет, а китайски компании също инвестират много в минното дело на континента, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини