Съдбата на два слона, оковани във вериги в зоопарк, разгневи Виетнам

  • 16 август 2023 16:46

  • 391
  • 0
Съдбата на два слона, оковани във вериги в зоопарк, разгневи Виетнам
© pixabay

Съдбата на два оковани във вериги слона в зоопарка в Ханой разгневи Виетнам и организации за защита на правата на животните, които призоваха за освобождаването им, предаде АФП.

Те настояват двата женски екземпляра - Тай и Банан, да бъдат пуснати в природен парк, като близо 70 000 души вече са подписали под петиция с призив за това. 

Но в сряда сутринта двете слоници останаха оковани, докато гледачите им в зоопарка ги хранеха с трева и захарна тръстика.

"Слоновете са животни, които могат да бъдат жестоки. Заради счупена електрическа клетка сме длъжни да ги оковем", заяви пред АФП служител на зоопарка, пожелал анонимност. 

Това мнение обаче не се споделя от активистите на "Енимълс Ейжа", които са изпратили писмо до виетнамските власти с призив животните да бъдат преместени в джунглата в национален в централните планински райони на Виетнам.

Нараства популацията на застрашените животни в Уганда

Друга организация за защита на правата на животните - "Виетнам енимъл айс", пък започна в началото на август петиция за освобождаването на животните.

От ръководството на зоологическата градина обясниха пред държавните медии в страната, че подобни искания са "нелогични". 

"Двете слоници, които са на възраст между 60 и 70 години, са в нашата зоологическа градина от повече от десетилетие... Те ще умрат, ако бъдат пуснати на свобода, тъй като не могат сами да си намерят храна или да се защитят", настояват от управата.

Властите в Шри Ланка ще броят слоновете през 2023 година

Според асоциации за защита на околната среда популацията на дивите слонове във Виетнам е намаляла от около 2000 екземпляра през 1980 г. до около 100 през 2022 г.

Броят на опитомените животни също е намалял от 600 през 1980 г. до само 165 днес, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини