Виетнамската кафе индустрия трябва да се съобрази с ЕС

  • 16 август 2023 14:26

  • 266
  • 0
Виетнамската кафе индустрия трябва да се съобрази с ЕС
© Pixabay

Виетнамската кафе индустрия трябва да предприеме мерки, за да се адаптира към новия закон на Европейския съюз (ЕС), който забранява вноса на стоки, за чиято направа се е стигнало до обезлесяване, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

Законът, приет в края на юни и в сила до края на 2024 г., изисква от дружествата, които продават стоки в ЕС, да представят декларация за надлежна проверка и данни, доказващи, че стоките им не са отглеждани върху земя, обезлесена след 2020 г. Новият закон обхваща едрия рогат добитък, какаото, кафето, говеждото месо, соята, палмовото масло, както и крайни продукти като шоколад, гуми и мебели.

Европейският съюз е най-големият вносител на кафе от Виетнам.

Генетично разработено кафе ще помогне на Венецуела да се върне на международния пазар

През 2022 г. Азиатската страна е изнесла 689 049 тона продукти на стойност близо 1,5 милиарда долара за ЕС, което е с 25,8% повече в количествено отношение и с 45,4% повече в стойностно отношение в сравнение с предходната година. Виетнамските износители на кафе сега трябва да гарантират, че кафето, което изнасят, не е получено посредством обезлесяване.

Виетнамската асоциация за кафе и какао заяви, че виетнамските фермери срещат големи трудности при осигуряването на проследимост. За тях не е лесно да докажат произхода на земята си, както и да си позволят разходи за подобряване на проследимостта на кафето, което произвеждат.

Според асоциацията обаче за добре инвестиралите предприятия покриването на екологичните и устойчивите стандарти може да им донесе възможност да повишат стойността на продуктите си и на търговските си марки. Експерти смятат, че прилагането на дигитални технологии е от решаващо значение за изпълнението на регламента за продукти, които не се получават чрез обезлесяване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини