Китай разработва 7-местен космически кораб от ново поколение

  • 10 юни 2023 07:38

  • 1021
  • 2
Китай разработва 7-местен космически кораб от ново поколение
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китай разработва космически кораб от следващо поколение, който ще има места за седем души, съобщи Синхуа, позовавайки се на космическата агенция на страната.

По-просторен от сегашния триместен апарат, новият ще може да превозва повече товарни запаси и повече членове на екипажа. Това ще допринесе за разширяване на мащаба на пилотираните полети и отваряне на нови области като космическия туризъм, каза в интервю Чжоу Цзянпин, главен конструктор на китайската пилотирана космическа програма.

Разработва се и нова ракета-носител. Според Чжоу новата пилотирана ракета е проектирана да има по-голяма изстрелваща сила, компоненти за многократна употреба и по-голям обем за полезен товар, като по този начин ще стане по-икономична от предишните поколения.

Мистериозен китайски космически кораб се завърна на Земята след 276 дни в орбита

Пекин активно развива национална космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната и Марс, пише Дарик.

През 2022 г. Китай извърши 64 изстрелвания, като отново подобри собствения си рекорд и се нареди на второ място след САЩ.

Росица Валентинова
1021 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
по-просто казано

2023.06.10 | 08:32

1
китайците се мъчат да преоткрият совалката 50 години след НАСА.

2023.06.10 | 10:57

2
За 60 години и американци и китайци прекопираха Союз. Мъск открадна хидразиновите ракети на Челомей. ЕС открива с голяма радост комунизма. След 50 години ще стигнат в 1965.

Добави коментар

Водещи новини