Туркменистан планира да забрани тютюнопушенето

  • 08 юни 2023 19:53

  • 702
  • 0
Туркменистан планира да забрани тютюнопушенето
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Туркменистан постави днес началото на "безпрецедентна кампания" срещу тютюнопушенето, като планира централноазиатската страна да се освободи напълно от тютюна до две години, предаде Франс прес.

"Безкомпромисната борба" срещу тютюнопушенето ще включва строги мерки срещу "нелегалния внос на тютюневи изделия и тяхната продажба, включително наргилета и електронни цигари", каза държавният глава Сердар Бердимухамедов. "Нашата страна ще постави начало на огромно движение с безпрецедентни размери против тютюна, за да помогне за увеличаването на свободните от тютюн страни по света", добави той.

Стриктни мерки срещу тютюнопушенето, включително забрани за рекламиране и пушене на публични места, вече бяха въведени в бившата съветска република, която фамилията Бердимухамедови управлява с железен юмрук от почти две десетилетия. Освен това е разрешено да се купуват цигари единствено от държавни магазини, отбелязва АФП.

Бердимухамедов, който получи властта миналата година от своя баща Гурбангули, иска страната да се освободи от тютюна до 2025 година.

Децата ни масово посягат към цигарите - как да се справим с проблема?

Около 20 млади мъже бяха арестувани на границата на страната по обвинения в "контрабанда на тютюн и наргилета, както и продукти за електронни цигари", съобщи днес държавната телевизия.

Президентът Бердимухамедов каза, че "строго е порицал" ръководителя на туркменистанската митническа служба за "лошото изпълнение на неговите задължения".

Богатата на петрол и природен газ каспийска страна е на едно от последните места в света по свобода на медиите, става ясно от ежегодния индекс на неправителствената организация "Репортери без граници", посочва АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини