Китай ще участва в многостранните военноморски учения КОМОДО в Индонезия

  • 31 май 2023 13:34

  • 260
  • 3
Китай ще участва в многостранните военноморски учения КОМОДО в Индонезия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Китай ще участва през юни в многостранни военноморски учения в Индонезия на фона на нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

Още в края на миналата година Индонезия съобщи, че е поканила страни като Северна Корея, САЩ, Южна Корея и Русия да се включат в маневрите. 

Пекин и Вашингтон все по-често провеждат военни учения със своите съюзници и партньори в региона, най-вече край бреговете на Тайван, оживения воден път Южнокитайско море и западната част на Тихия океан, отбелязва Ройтерс.

Военноморските сили на Китай ще участват с разрушителя "Чжанцзян" (Zhanjiang) и фрегатата "Сюйчан" (Xuchang), въоръжени с управляеми ракети, в многостранните военноморски учения КОМОДО, съобщи китайското министерство на отбраната в изявление.

През декември Индонезия каза, че военноморските сили на 47 държави, включително Китай, ще се включат в маневрите, които ще се проведат от 4 до 8 юни в град Макасар. Това ще бъдат четвъртите подобни учения, като първите такова бяха през 2014 г., отбелязва Ройтерс.

Китайският президент призова за ускоряване на модернизацията на системата за национална сигурност

Последните маневри КОМОДО се проведоха през 2018 г. преди преустановяването им заради КОВИД-19. Тогава Китай изпрати два военни кораба - разрушителя "Чанша" (Changsha) и фрегатата "Лючжоу" (Liuzhou), които също бяха въоръжени с управляеми ракети.

Миналата седмица китайската армия съобщи, че планира съвместни учения с някои от държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в това число Камбоджа, Лаос, Малайзия, Тайланд и Виетнам.

Съединените щати, Япония и Южна Корея провеждат тази седмица тристранни маневри в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Китай и САЩ се обвиняват взаимно във военноморски маневри - от китайските учения около бреговете на демократично управлявания Тайван, който Китай смята за своя територия, до новите бази на Вашингтон във Филипините - които подклаждат напрежението и застрашават мира в региона, предаде БТА.

Последвайте канала на

Калина Христова
260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
davidof

2023.05.31 | 16:18

3
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
А С ВИ НСКАТА БАЗА

2023.05.31 | 15:55

2
В ТАЙВАН СИ ОСТАВА :) И ВРЪЗКАТА СЪС СВИНЕТЕ :)

2023.05.31 | 13:57

1
Да зповядат и у нас в Ново Село.

Добави коментар

Водещи новини