Виетнам гаси уличното осветление, за да спестява енергия

  • 30 май 2023 09:37

  • 300
  • 0
Виетнам гаси уличното осветление, за да спестява енергия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Властите във виетнамската столица Ханой започнаха да намаляват и дори гасят уличното осветление, за да пестят енергия и да помогнат на националната енергийна мрежа да работи нормално, тъй като рекордно високите температури в азиатската държава рязко увеличиха търсенето на електричество, съобщава Ройтерс, цитирано от БТА.

Температурите във Виетнам през последните дни достигат до 38 градуса по Целзий. Метеоролозите предупреждават, че горещата вълна ще продължи и в началото на юни, което принуди и други градове освен Ханой да намалят осветлението. Държавната комунална компания "Виетнам електрисити" (Vietnam Electricity - EVN) предупреди, че масовото използване на климатици е изправило енергийната система на ръба.

Пакистан затваря вечерните пазари, за да пести ток

В опит да облекчат положението властите в Ханой започнаха да включват уличното осветление половин час по-късно и да го гасят половин час по-рано, а същевременно намалиха наполовина работещите лампи по някои големи булеварди, както и в обществените паркове.

Властите призовават хората да изключват всички електроуреди, които не ползват, както и да държат климатиците на не по-малко от 26 градуса по Целзий.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини