Силно земетресение разтърси Япония

  • 26 май 2023 15:45

  • 1040
  • 0
Силно земетресение разтърси Япония
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Земетресение с магнитуд 6,2 днес разтърси Токио и околните райони на Източна Япония, но няма опасност от цунами, съобщи националната  метеорологична агенция, предаде агенция Киодо.

Земетресението е станало в 19:03 ч., като според Японската метеорологична агенция в части от префектурите Ибараки и Чиба е регистрирано с по-ниска от 5-та степен по 7-степенната японска скала за сеизмична интензивност.

В централната част на Токио, както и в Йокохама в съседната префектура Канагава, е наблюдавана интензивност от 3-та степен.

Огнището на земетресението е било на дълбочина около 50 км край източното крайбрежие на Чиба, пише БТА.

В атомната електроцентрала "Токай 2", разположена в Ибараки, североизточно от Токио, не са регистрирани аномалии, съобщи нейният оператор, информира Киодо.

Земетресенията са често срещано явление в Япония, която се намира в един от най-сеизмично активните райони в света. На Страната на изгряващото слънце се пада около една пета от земетресенията с магнитуд 6 или повече в света, припомня Ройтерс.

На 11 март 2011 г. североизточното крайбрежие на страната беше засегнато от земетресение с магнитуд 9 - най-силното регистрирано в Япония земетресение, и мощно цунами. Тези събития предизвикаха най-тежката ядрена криза, настъпила след тази в Чернобил, четвърт век по-рано.

Земетресение в магнитуд 6,6 беше регистрирано в Панама


 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1040 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини