Хонконг осъди призива на Великобритания за отмяна на закона за национална сигурност

  • 26 май 2023 10:06

  • 308
  • 0
Хонконг осъди призива на Великобритания за отмяна на закона за национална сигурност
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Хонконгските власти осъдиха днес призива на британското правителство за отмяна на наложен от Китай закон за национална сигурност, предаде Ройтерс.

Според Великобритания този закон е използван за преследване на поддръжници на продемократичната опозиция, дискредитирането им и принуждаването им да замълчат, отбелязва агенцията.

В последния си доклад за Хонконг, излизащ на всеки шест месеца, британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че по време на изслушване в ООН през февруари е подчертал, че властите в Хонконг са използвали закона за сигурността, за да се справят с опозиционерите, много от които са в затвора или са били принудени да търсят убежище в чужбина.

Министърът призова Китай да изпълни препоръките, описани в независим доклад на Съвета по правата на човека на ООН през юли миналата година, сред които е „премахване на закона за националната сигурност“, наложен от Пекин на бившата британска колония през 2020 г., пише БТА.

Имотна криза в Китай: Водещ инвеститор с дълг от 300 млрд. долара

Властите в Хонконг казаха в изявление, че „твърдо и категорично отхвърлят и изразяват неодобрение към клеветническите забележки и недобронамерените политически нападки“. Великобритания трябва да „спре да се меси в Хонконг, който е работа само на Китай“, добави говорител на хонконгското правителство.

Прокараният закон за сигурността в Хонконг е довел до стабилност след масовите продемократични протести през 2019 г., според говорителя, който посочи, че макар законите на Хонконг да гарантират отделни права и свободи, те "не са абсолютни“, когато става дума за опазване на националната сигурност.

В своя доклад Великобритания спомена подкопаването на върховенство на закона в Хонконг, включително прехвърляне на „правомощия, предоставени някога на съдебната система“ на прокитайския лидер на Хонконг. Освен това лицата, обвинени в заплаха за националната сигурност, не могат да оспорят в съда решението на правителството.

Ние и нашите партньори осъждаме неизменното потъпкване на гражданските и политическите права и подкопаването на автономията на Хонконг, отбелязва Клевърли в предговора към доклада.

Росица Валентинова
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини