Япония засилва мерките срещу пранетo на пари чрез криптовалута от 1 юни

  • 23 май 2023 12:08

  • 342
  • 0
Япония засилва мерките срещу пранетo на пари чрез криптовалута от 1 юни
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Японското правителство реши днес да наложи по-строги мерки срещу прането на пари от 1 юни с цел проследяване на транзакции с активи в криптовалута, привеждайки правната си рамка в съответствие с глобалните стандарти, предаде Киодо.

Япония преразгледа съответните закони през декември, след като действията ѝ срещу изпирането на пари бяха оценени като недостатъчни от Работната група за действия по финансови въпроси (FATF), международен орган за финансов надзор, определящ стандартите.

Надзорните организации засилват наблюдението си върху криптоактиви, които могат да се използват за пране на пари - дейност, при която пари, получени от незаконни дейности, изглеждат легитимни, като се обработват чрез законни транзакции.

Ключова характеристика на новата рамка е прилагането на т. нар. правило за пътуване с цел по-добро проследяване на приходи от престъпна дейност.

Мащабни измами с криптовалута: Хиляди от различни държави губят спестявания

Правилото изисква финансова институция, обработваща прехвърляне на криптоактиви, да предаде информация за клиента на следващата институция, като информацията трябва да включва имената и адресите на подателя и получателя.

Сред криптоактивите, към които са насочени разпоредбите, са стейбълкойните или криптовалути, които са обвързани с валута като американския долар или стока за широко потребление.

Ако нарушителите не спазват разпорежданията на властите, те ще подлежат на наказателна отговорност, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини