Киргизстан осъди свой гражданин, воювал в Украйна на страната на Русия

  • 17 май 2023 20:52

  • 1271
  • 1
Киргизстан осъди свой гражданин, воювал в Украйна на страната на Русия
© Getty (архив)

Киргизстански гражданин беше осъден на 10 години затвор за участие във военните действия в Украйна на страната на руските сили, съобщи АФП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Световната информационна агенцията, цитирана от БТА, отбеляза, че това е станало в момент, когато Москва се опитва да увеличи набирането на граждани на бившите централноазиатски съветски републики, за да се бият на нейна страна.

През последните месеци в Украйна са били убити десетки граждани на централноазиатските републики, като повечето от тях са се присъединили към руската армия или руската наемническа група "Вагнер"

Снощи съд в киргизстанската столица Бишкек призна 31-годишен мъж за виновен в наемническа дейност и му наложи присъда от 10 години затвор. Осъденият, който отрече да е участвал във военни действия, е пребивавал в Донбас (Източна Украйна) между юни и ноември срещу месечно възнаграждение от 180 000 рубли (около 2000 евро). Той е заявил, че е заминал, за да получи руски паспорт.

Безработният мъж от югозападната Джалал-Абадска област е живеел в Москва, когато се е присъединил към силите на самопровъзгласилата се "Луганска народна република" - проруска сепаратистка територия в Източна Украйна, която Москва обяви за анексирана.

Ръководителката на киргизстанската правозащитна група "Килим Чами" Гулшаир Абдирасулова заяви днес, че това е първата присъда на киргизстански гражданин за наемническа дейност в Украйна.

Русия продължава да бъде приоритетна дестинация за мигрантите от Централна Азия, които изпитват икономически затруднения и като цяло говорят руски език, поради което са се превърнали в приоритетни цели за набиране на персонал за руската армия и групировката "Вагнер". Те им обещават да улеснят получаването на руско гражданство и да предложат изгодно заплащане или заличаване на криминални досиета на желаещите да се присъединят към техните редици.

Централноазиатските държави, които са традиционни съюзници на Русия, обаче неведнъж призоваха своите граждани да не участват във войната.  

Руските окупатори са готови да напуснат украински град без бой

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.17 | 22:15

1
Подкрепяш ли русофашистите, мястото ти е в затвора. Участваш ли в тяхната война, може и бесилка.

Добави коментар

Водещи новини