Камбоджа насърчава използването на нови технологии за разминиране

  • 28 април 2023 16:31

  • 168
  • 0
Камбоджа насърчава използването на нови технологии за разминиране
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Камбоджа насърчава използването на нови технологии за извършване и ускоряване на процеса по разминиране, за да може страната да бъде изчистена от мини до 2025 г, предаде АКП. 

На регионален семинар на тема "Твърди решения за откриване на невзривени боеприпаси и мини" в провинция Сием Реап, който започна в сряда и приключи в четвъртък, Ли Тук - старши министър и първи заместник-председател на Камбоджанската служба за разминиране и подпомагане на жертвите приветства въпросната дейност. Той каза, че новите технологии предоставят по-точно идентифициране на мини и невзривени боеприпаси, пестят време и могат да намалят излишните разходи. Ли Тук добави, че най-новите разработки в областта на технологиите за откриване на мини могат да дойдат и от Камбоджа, която е място за тестване на тези технологии, преди да бъдат използвани другаде.

Семинарът беше организиран в рамките на сътрудничеството между Камбоджанската служба за разминиране и подпомагане на жертвите и "Валон" (Vallon GmbH) от Германия. Министърът смята "Валон" за важен партньор, тъй като компанията е световен лидер в производството и разработването на съвременни технологии в областта на разминирането и дейностите с боеприпаси за хуманитарни цели, пише БТА.

Германската компания е произвела редица детектори за мини с висока ефективност и безопасност и е направила много подобрения чрез тестове в Камбоджа.

Маркус Валон, управляващ директор на "Валон", обеща, че компанията му поема ангажимента да прилага най-новите технологии за разминиране в Камбоджа, за да подкрепи амбицията ѝ да постигне цел за страна, свободна от мини до 2025 г.

Росица Валентинова
168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини