Южна Корея ограничава износа си за Русия и Беларус

  • 24 април 2023 09:25

  • 355
  • 3
Южна Корея ограничава износа си за Русия и Беларус
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Южна Корея разширява от 28 април списъка на стоките, които подлежат на строг контрол от страна на властите при износ за Русия и Беларус, съобщи министерството на търговия и промишлеността, цитирано от агенция Йонхап и ТАСС.

В списъка влизат нови 57 продукти и той вече наброява 798 артикула. Министерството посочва, че разрешение ще е необходимо при износ на "стоки, които не са стратегически, но могат да се използват при производството на въоръжение", пише БТА.

Забранените стоки са свързани с производството на полупроводници и сателити, химическата, автомобилната и машиностроителната промишленост, квантовите компютри.

Всяка заявка за износ на такива стоки ще се разглежда поотделно, посочват от ведомството и допълват, че ще се следи стоки от списъка да не стигат до Русия и Беларус през трети страни.

Същевременно Южна Корея върна Япония в т. нар. "бял списък" на доверените търговски партньори на страната, от който я извади преди три години, съобщава агенция Киодо. По силата на това решение износът за Япония ще бъде улеснен, а компаниите, изнасящи артикули със стратегическо предназначение за Страната на изгряващото слънце, ще се радват на по-бързи и лесни проверки. В южнокорейския "бял списък" фигурират 29 страни, сред които САЩ, Франция и Великобритания.

Япония и Южна Корея си наложиха взаимно търговски рестрикции през 2019 г., след като Върховният съд на Южна Корея отсъди, че две японски компании трябва да изплатят компенсации за ползването на робски труд в страната по време на окупацията на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г.

От Русия зависи дали Южна Корея ще предостави военна помощ на Украйна

Двете страни започнаха да затоплят отношенията си миналия месец, след като Южна Корея реши да обезщети жертвите, без да иска това от Япония.

Токио засега не съобщава кога ще върне Сеул в своя "бял списък" на доверените търговски партньори, но в Южна Корея са наясно, че процедурата в Япония при промяна на закони е бавна и трудна.

Двете страни започват днес нов кръг търговски преговори в Токио на ниво директори на дирекции в съответните министерства. Миналия месец Япония вдигна ограниченията за износ в Южна Корея на три материала, които са от ключово значение за производството на полупроводници и дисплеи. Забраната беше в сила именно от 2019 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
355 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хохохохо :))))))))))))

2023.04.25 | 03:31

3
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ окончателно да отблъснат руснаците – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с портрети/цитати на Хи*тл*ер и св*асти*ки, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия... Числено предимство 10 към 1 - буквално МИЛИОНИ въоръжени до зъби, апропо с по-добро/модерно оръжие от руснаците ; Безкраен поток от влакови композиции с продоволствия - каквото пожелаят им се дава ; НАПЕЧАТОХА им милиарди, които са повече от ЦЕЛИЯ военен бюджет на Русия, апропо, тия напечатани хартии помпат и световната инфлация - фиата може да го печата 4 - тия Райх колкото си иска, но крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕ МОЖЕ... На фона на всичко това, Специалната Военна Операция (такива бяха и Пустинна Буря и Шок и Ужас...) се води НА ТЕХЕН ТЕРЕН - апропо се ГОТВЯТ 8 ГОДИНИ трагикомиците за битка... Абе... ТРАГИКОМЕДИЯ с една дума... Да сте МИЛИОНИ, а да те бият ШЕПА затворници и старци-фермери от Донецк... И да те бият с техника на 60 ГОДИНИ... Грандиозен СРАМ и ПОЗОР за украинците и американците е това - ГРАНДИОЗЕН...
Ukraina55

2023.04.24 | 13:23

2
Не се нуждаиме от руски ресурси,Южна Корея има всичко и е наш съюзник и много по качествени стоки има от руските фалшиви стоки ха ха ха.Южна Корея произвеждат и чипове и оръжия и части които доставя на техните съюзници НАТО и САЩ а фалшивите руски ресурси на руснаците духат супата ха ха ха.Южна Корея имат същите ресурси като Русия и същото производство като Русия и са наши съюзници и много по качествено работят от руското ръждясало фалшиво производство ха ха ха.
русия е кенеф

2023.04.24 | 10:06

1
факт

Добави коментар

Водещи новини