Азербайджан блокира сухопътната връзка с Армения

  • 23 април 2023 20:01

  • 1380
  • 1
Азербайджан блокира сухопътната връзка с Армения
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Азербайджан каза днес, че е изградил контролно-пропускателен пункт на единствения сухопътен маршрут към оспорвания област Нагорни Карабах - стъпка, последвана от твърдения за стрелба по границата от страна и на азербайджански, и на арменски сили, предаде Ройтерс.

Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан, но неговите 120 000 жители са основно етнически арменци, откъснали се от Баку след война в началото на 90-те години на миналия век, припомня агенцията.

Азербайджанските власти заявиха, че са изградили КПП на пътя, водещ до Нагорни Карабах. Това е стъпка, която според Баку е от съществено значение, тъй като Армения го използва за транспортиране на оръжия, предаде БТА.

Азербайджан "взе нужните мерки, за да има контрол в началото на маршрута", каза министерството на външните работи в Баку.

Арменският министър на отбраната прекъсна посещението си в Брюксел заради ситуацията на границата с Азербайджан

"Гарантирането на сигурността на границите, както и безопасното движение по пътищата, е приоритет на правителството на Азербайджан и основна предпоставка за националната сигурност, държавния суверенитет и върховенството на закона", посочи ведомството.

Армения отвърна, че изграждането на пункт на моста Хакари в Лачинския коридор е грубо нарушение на споразумението от 2020 г., което сложи край на войната, водена същата година.

Снимки на моста, публикувани в социалните медии от азербайджански длъжностни лица, показват как едната страна на моста е блокирана от превозни средства и военни. Министерството на отбраната на Армения заяви, че неин войник е бил убит, след като азербайджанските сили открили огън по арменски позиции в Сотк, арменско село близо до езерото Севан, но Азербайджан отрича това.

По-късно Азербайджан заяви, че арменски войници са стреляли по азербайджански подразделения в Лачинския район, твърдение, което Армения отрича.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.23 | 20:27

1
Платените от САЩ сороски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 33 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на американското посолство . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а САЩ е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Водещи новини