Илон Мъск отива в Китай

  • 31 март 2023 12:24

  • 644
  • 0
Илон Мъск отива в Китай
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, прави планове да посети Китай още през април и търси среща с китайския премиер Ли Цян, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници. Точните дати на посещението зависят от графика на новия китайски премиер.

Китай е вторият по големина пазар на "Тесла" след Съединените щати, а заводът в Шанхай е най-големият производствен център на производителя на електрически автомобили.

Посещението на Мъск ще бъде първото му в Китай след пандемията от COVID-19 и откакто Си Дзинпин си осигури трети мандат като президент на Китай. Преди Ли да стане премиер през март, той беше партиен секретар на Шанхай, където ръководеше изграждането и откриването на фабриката на "Тесла".

За последно Мъск посети Китай в началото на 2020 г,. но той продължава да изнася виртуални речи на форуми като Китайската световна интернет конференция.

Ли и Мъск са се срещали и преди, на откриването на завода в Шанхай през 2019 г. През 2020 г. те участваха в онлайн среща, на която Мъск благодари на тогавашния партиен секретар на Шанхай за подкрепата за работата на завода по време на избухването на пандемията, според съобщения в местните медии.

Мъск и експерти: Изкуственият интелект може да бъде опасен за човека

Планираното посещение на Мъск също идва, когато Китай се опитва да привлече повече чуждестранни инвестиции, за да подпомогне икономиката, засегната от три години ограничения заради COVID-19.

Ли вече участва през изминалата седмица в бизнес събития, посетени от Тим Кук от "Епъл" и Алберт Бурла от "Пфайзер"

"Тесла" се сблъсква с множество проблеми, като забавяне на плановете си за значително разширяване на завода в Шанхай.

На автомобилите на "Тесла" е забранено да влизат в китайските военни комплекси и местата за политически срещи на фона на опасения относно камерите, монтирани на превозните средства, и компанията все още чака одобрението на Пекин да предложи своята пълна технология за самостоятелно управление в Китай.

Китай също е един от най-големите източници на приходи извън САЩ за "Туитър", който Мъск пое миналата година.

Операциите на "Туитър" в Китай предизвикаха разделения в компанията между екипи, които искат да увеличат максимално възможностите за продажби, и други, загрижени за ефектите от правене на бизнес с държавни субекти във време на нарастващо напрежение между Пекин и Вашингтон, казаха източниците на Ройтерс.

Калина Христова
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини