Иран готви законопроект за напускане на ядрената сделка

  • 28 март 2023 12:26

  • 320
  • 3
Иран готви законопроект за напускане на ядрената сделка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Иран обмисля да гласува законопроект относно възможността за оттегляне от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA). Това заяви иранският външнен министър Хосейн Амир-Абдолахян в интервю за "Ал Джазира".

"В парламента на Иран беше внесен законопроект за определяне на максимален срок за преговори по ядрената сделка. Вратите на диалога няма да бъдат отворени завинаги", предупреди той.

Коментарът му идва, след като иранското външно министерство отхвърли възможността за сключване на временна ядрена сделка, докато продължават преговорите по JCPOA.

Задава ли се сух режим в Ирак

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април миналата година Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република.

Калина Христова
320 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
РЕСУРСИ ЗА ХАРТИЙКИ

2023.03.28 | 14:35

3
НЕ Е СДЕЛКА. КИТАЙ ГО РАЗБРА :)
БЕЛИЯ Б ОК ЛУК

2023.03.28 | 14:34

2
НЕ Е В ПОЗИЦИЯ ДА ПРЕДЛАГА СДЕЛКИ!
ДОЛАРА Е ФИТКА

2023.03.28 | 14:33

1
ЕВРОПА НА КОЛЕНЕ :) КАКВА СДЕЛКА С ТИЯ НЕ ЩАСТНИЦИ? :)

Добави коментар

Водещи новини