Японец бе задържан в Китай по подозрения в шпионаж

  • 27 март 2023 16:51

  • 297
  • 0
Японец бе задържан в Китай по подозрения в шпионаж
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Служител на японската компания "Астелас Фарма" е бил задържан в Китай по подозрения в шпионаж, предаде Ройтерс. 

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин съобщи днес, че властите са предприели този месец принудителни мерки срещу японеца. "Този японски гражданин е заподозрян в участие в шпионски дейности", каза Мао и добави, че Китай е уведомил японското посолство в Пекин за задържането му. 

Тя отбеляза, че през последните години е имало много подобни случаи, и призова Япония да положи усилия, "за да образова" гражданите си. Компанията, за която работи японецът, не даде информация за него и добави, че причината за ареста не е ясна. 

Япония също обвинява Китай за шпионски балони

Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно заяви, че китайските власти са уведомили този месец японското посолство в Китай за 50-годишен японец, който е бил задържан в Пекин за нарушаване на закона. Японското правителство твърдо настоява Китай незабавно да освободи японския гражданин, каза Мацуно пред репортери. "Настояване за консулски посещения и оказваме възможно най-голяма подкрепа", добави той.

Според японски медии задържаният е работил 20 години в Китай и е бивш високопоставен служител на Японската търговско-промишлена камара в Китай.

Константин Тодоров
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини