Основателят на Alibaba се завърна в Китай

  • 27 март 2023 12:59

  • 309
  • 0
Основателят на Alibaba се завърна в Китай
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Основателят на китайския гигант за електронна търговия Alibaba Джак Ма се завърна в Китай, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на "Саут Чайна Морнинг Поуст".

С това бе сложен край на продължилото повече от година пребиваване на милиардера в чужбина.

Ма е един от най-известните предприемачи в Китай. Той напусна континенталната част на страната в края на 2021 г. и оттогава бе забелязан на снимки в Япония, Австралия и Тайланд.

Някога един от най-прямите бизнесмени в страната, той се оттегли от светлината на прожекторите на общественото внимание в края на 2020 г., след като разкритикува регулаторната система на Китай, обвинена в широкообхватни регулаторни репресии.

Въпреки че през последните месеци китайските власти увериха, че са прекратили натиска и ще търсят начини да подкрепят частния сектор, китайските предприемачи заявиха, че решението на Ма да остане в чужбина е фактор, който пречи на доверието.

Акциите на Alibaba в Хонконг поскъпнаха с над 4% след публикацията в "Саут Чайна Морнинг Поуст". Макар да не се уточнява кога Джак Ма се е върнал в Китай, вестникът съобщава, че той е посетил училище, което е основал в град Ханчжоу, където е седалището на Alibaba и финансовата компания Ant Group.

Отбелязва се, че милиардерът се е завърнал в Китай след кратък престой в Хонконг.

Училището "Юнму Едюкейшън" днес потвърди, че Ма е посетил помещенията му и публикува снимки и видеоклип от визитата на основателя на Alibaba. Наскоро Ма се отказа от контрола върху Ant Group - китайския гигант в областта на компютърното обслужване на банковите и финансовите услуги.

Калина Христова
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини