Основната инфлация в Япония се забавя за първи път от 13 месеца

  • 24 март 2023 13:42

  • 181
  • 0
Основната инфлация в Япония се забавя за първи път от 13 месеца
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Основната инфлация в Япония се е повишила с 3,1 на сто през февруари спрямо същия месец година по-рано, забавяйки се от достигнатия 40-годишен максимум, тъй като държавните субсидии за сметките за комунални услуги ограничиха инфлационния натиск. Растящите цени на хранителните продукти обаче заплашват потребителските настроения на домакинствата, сочат най-новите правителствени данни, цитирани от Киодо.

Оскъдната на ресурси азиатска страна отбеляза забавяне на темпа на основната инфлация първи път от 13 месеца насам, което облекчава правителството на премиера Фумио Кишида преди местните избори тази пролет.

Все пак инфлацията остава доста над целта от 2 на сто, определена от Японската централна банка "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan), което показва, че институцията вероятно ще продължи да бъде под натиск да намали паричните стимули под ръководството на новия си гуверньор, Кадзуо Уеда, който поема поста през април.

Основният индекс на потребителските цени, който не взема предвид сезонно изменливите цени, като тези на пресните хранителни продукти, би се повишил с около 4,2 на сто през февруари, ако не бяха въведени държавни субсидии за сметките за електричество и газ, според Министерството на вътрешните работи и комуникациите. 

През януари индексът се повиши с 4,2 на сто, рекорден ръст от 1981 г., което подчертава чувствителността на страната към промените в цените на енергията и суровините, както и рязкото обезценяване на йената, което изстреля нагоре разходите за внос.

Японските домакинства все повече усещат натиска от нарастващите цени върху ежедневните си покупки, тъй като компаниите продължават да прехвърлят по-високите си разходи за суровини на потребителите. По-стабилният растеж на заплатите, целящ да отговори на инфлацията, е от решаващо значение за подкрепа на вътрешното търсене, което досега остава устойчиво.

В същото време цените на храните са се покачили със 7,8 на сто през февруари - най-бързият темп на поскъпване от почти 47 години, заради по-високите разходи за суровини и транспорт. Цените на яйцата скочиха с почти 20 на сто на фона на опасенията за доставките, свързани с птичия грип.

Субсидиите за намаляване на сметките за електричество и газ влязоха в сила през януари, тъй като изоставащото въздействие на скока на цените на суровия петрол и природния газ, наблюдавани миналата година, продължи да се отразява. В допълнение правителството оповести тази седмица нов пакет за 2 трилиона йени (15 милиарда долара), за да облекчи ефектите от инфлацията.

Цените на енергията спаднаха с 0,7 на сто, ознаменувайки първото си намаление от почти две години. Сметките за електричество намаляха с 5,5 на сто, докато тези за газ нараснаха с 16,6 на сто или наполовина по-малко от предходния месец.

Същевременно данни от проучване на изследователската фирма "Никей Рисърч" (Nikkei Research), поръчано от Ройтерс, показаха, че японските фирми разглеждат инфлацията и шансовете за световна рецесия като основни рискове, пред които са изправени през финансовата 2023 година.

Според допитването, осъществено сред 500 големи японски компании, 82 на сто са били на мнение, че глобалната инфлация е проблем за техния бизнес, а 59 на сто са посочили като като основен проблем риска от глобална рецесия.

Токийската борса закри със спад, а Уолстрийт с печалби след изслушването на Йелън в Конгреса

"Продължаващото нарастване на вложените разходи и по-високите такси за електроенергия вероятно ще бъдат основни фактори за намаляване на печалбите", каза мениджър от японска компания за търговия на едро, пожелал да остане анонимен.

Запитани за очакванията им по отношение на ръста на потребителските цени в Япония, 34 на сто от бизнесите са посочили, че той ще бъде в диапазона от 1,6 до 2 на сто, докато 43 на сто считат за най-вероятна инфлация от 2,1 на сто или по-висока.

Проучването е проведено между 8 и 17 март, и обхваща 493 големи нефинансови японски фирми, 246 от производствения сектор и 247 от сектора на услугите, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини