Китай оспорва американското лидерство

  • 23 март 2023 13:11

  • 856
  • 22
Китай оспорва американското лидерство
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От Близкия изток през Азия до Украйна, Китай прокарва интересите си и все повече се представя за противотежест на САЩ, оспорвайки световното лидерство на Вашингтон.

Малко експерти обаче очакват обрат в краткосрочен план и дори казват, че са скептични що се отнася до способността на Пекин да установи нов световен ред.

Още не беше изсъхнало мастилото върху безпрецедентното споразумение, сключено на 10 март в Пекин между съперничещите си сили шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, а сега китайската дипломация започва да играе посредническа роля във войната в Украйна.

Посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва тази седмица, по време на което Русия и Китай приветстваха "новата ера" в своите "специални отношения", е доказателство за офанзивата на Пекин за противодействие на суперсилата САЩ.

В съвместно изявление китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През остро разкритикуваха Запада, обвинявайки САЩ, че „подкопават“ международната сигурност, за да запазят своето "военно превъзходство", и изразиха загрижеността си пред лицето на нарастващото присъствие на НАТО в Азия.

 

"Не се заблуждавайте"

Представители на американските власти изразяват ясно своя скептицизъм за китайските мирни предложения за Украйна, които според тях биха позволили на руските сили да се консолидират, след като претърпяха многобройни неуспехи на терен, изправени пред яростната украинска съпротива.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова в понеделник "светът да не се заблуждава от никакво тактическо решение на Русия, подкрепяна от Китай или която и да било друга страна, да замрази конфликта при собствените си условия".

Дмитрий Медведев: Западът не харесва независимостта на Русия и Китай

Блинкън също така побърза да спомене, че Си е посетил Русия само три дни след издаването на заповедта за арест на руския президент от Международния наказателен съд, което според него предполага, че Китай не чувства необходимост "да го държи отговорен за извършените в Украйна жестокости".

Някои обаче посочват, че не става дума толкова президентът Си да сложи край на войната в Украйна, колкото да предаде послание.

Той "иска да се покаже и да бъде възприет на сериозно като миротворец", каза Робърт Дейли, който ръководи програмата за Китай в Центъра "Уилсън" (Wilson Center), базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

"Това е, което го интересува, а не действителното предприемане на стъпки за постигане на мир в Украйна. Тук става въпрос най-вече за това да се покаже като миротворец", каза анализаторът.

Все пак САЩ са нащрек и гарантират, че ще "следят внимателно" различните инициативи на Китай в дипломатическата област, в очакване на телефонния разговор, който президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обеща да поиска да проведе със своя китайски колега. 

САЩ са особено обезпокоени, че Китай може да достави оръжия на Русия, което би било червена линия за Вашингтон. САЩ обаче засега отказват да разкрият на какво се основават техните опасения.

Експерт: Китай иска влияние над Русия и достъп до ресурси

Алтернатива

Отношенията между САЩ и Китай, които са въвлечени в ожесточена конкуренция от Латинска Америка до Африка, са изпълнени с напрежение: Тайван, Северна Корея или инцидентът с китайски балон над Съединените щати, който американската армия в крайна сметка реши да свали в началото на февруари.

САЩ отдавна призовават Пекин да поеме своите отговорности в света, като същевременно определят азиатския гигант като заплаха за глобалната сигурност.

След обявяването на сближаването между Иран и Саудитска Арабия, Съединените щати демонстрираха самообладание, като държавният секретар каза, че "всичко, което може да помогне за намаляване на напрежението ... е  нещо добро".

Представители на американските власти обаче се опитаха да омаловажат ролята на Китай, твърдейки, че Пекин все още е далеч от надиграването на Вашингтон в Близкия изток, който остава до голяма степен под закрилата на американските гаранции в областта на сигурността.

Според Джеймс Райън от Изследователския институт за външна политика във Филаделфия (Foreign Policy Research Institute in Philadelphia) "влизането на Китай в играта е чисто икономическо... Китай не възнамерява да включи в споразуменията гаранции за сигурност". Пекин внася много петрол от там.

Юн Сун, изследователка в Стимсън център във Вашингтон (Stimson Center in Washington), отбелязва, че споразумението между Иран и Саудитска Арабия е "обезпокоило доста хора в Съединените щати".

"Китайците просто бяха там в точното време и на точното място и имаха добри отношения (с двете държави)", заяви тя, предвид това, че САЩ нямат дипломатически отношения с Техеран, пише БТА.

Анализатори: Китай е победител от войната в Украйна, Русия не се нуждае от военната му помощ

"Те се възползваха от възможността да посредничат. Всъщност те не може да се превърнат в посредници. Те нямат какво да предложат", каза изследователката.

"Ако въпросът е дали китайците са в състояние да предложат алтернатива на сегашния световен ред, аз не вярвам", добави анализаторката. 

Росица Валентинова
856 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2023.03.24 | 08:13

22
Какво е американското лидерство? Гей паради и кредити.
Дядо Шишарко

2023.03.23 | 21:28

21
Ко не, ся да питам Путлер, ти бре хвърли двеста триста иляди рашиста фира, ся жълти ли ша внасяш, за да утешават младите рашиски вдовици бря. То убаво, ма им са ситни инструментите, как ша става тая работа, само кат си помисля, направо ми са къса сърцето бря. Затва ришиф, може да съм на 96 годин, но ша помогна, ша питам бабата, ти ма пущиш ли ма командирова в Раша, за да утешавам язи рускините ма, ем да изкарам някой лев. С моя 35 сантов инструмент, ша ги карам да направо фъркат за Рая бря. Затва Слава Украина, че има много матриал за утешаване и мандръсане бря.
Дядо Шишарко

2023.03.23 | 21:27

20
Ко не, ся да питам Путлер, ти бре хвърли двеста триста иляди рашиста фира, ся жълти ли ша внасяш, за да утешават младите рашиски вдовици бря. То убаво, ма им са ситни инструментите, как ша става тая работа, само кат си помисля, направо ми са къса сърцето бря. Затва ришиф, може да съм на 96 годин, но ша помогна, ша питам бабата, ти ма пущиш ли ма командирова в Раша, за да утешавам язи рускините ма, ем да изкарам някой лев. С моя 35 сантов инструмент, ша ги карам да направо фъркат за Рая бря. Затва Слава Украина, че има много матриал за утешаване и мандръсане бря.
Генади

2023.03.23 | 16:45

19
В крайна сметка победата на социализма над капитализма е неизбежна!

2023.03.23 | 14:00

18
Медали на НАТО и ООН, като трифеи за бойци на ЧВК Вагнер в Бахмут. Медалът на НАТО се издава от 1996 до 2002 г. за участие в дейностите на Северноатлантическия алианс на територията на бивша Югославия. С него бяха наградени военнослужещи както от страните от блока, така и от други държави-участнички. И двете награди бяха открити в загинали украински военнослужещи.

2023.03.23 | 13:59

17
Знaчитeлнo koлич.pyckи въглeвoдopoди вce oщe ce дocтaвя нa eвpoп.пaзap,пишe Politico.Eдин oт мapшp.kъм Eвpoпa минaвa пpeз Aзepбaйджaн,koйтo гpaничи c Pycия и e нaчaлнaтa тoчka нa тpъбoпpoвoдa Бaky-Тбилиcи-Джeйxaн.В kpaя нa м.дek.финлaндckият мoзъчeн тpъcт CREA oбяви,чe ce oчepтaвa нoв мapшpyт зa pyckи пeтpoл зa EC пpeз Тypция,kъдeтo тoй ce пpepaбoтвa в пeтp.пpoдykти,koитo нe ca oбekт нa caнkции и ce пpoдaвaт нa дpyги cтpaни.В пoнeдeлниk бpит.НПO Global Witness пyблиkyвa дokлaд,в koйтo ce kaзвa, чe pyckият пeтpoл cиcтeмaтичнo ce пpoдaвa нa цeни дocтa нaд тaвaнa oт 60дoл, въвeдeн oт Г-7 пpeз XII.2022г.
Ukraina55

2023.03.23 | 13:54

16
Китайците са слаби и жалки също като руснаците и вопще немогат да се мерят със великите сили които са на светлини годи пред тях по оръжия и технологии от Китсиците и Руснаците.Китаи вопще Не е доминираща сила а жалки слабаци които си мислят чеса силни носа смешници и олигофрени като руския кенеф.И китаи и Русия не правят никаква сила и двете нации са жалки и слаби олигофрени и китайците да не забравят че ние им контролираме парите и икономиката.
русия е кенеф

2023.03.23 | 13:38

15
и китай също!

2023.03.23 | 13:38

14
✌✌✌✌
педераса Еми

2023.03.23 | 13:24

9
иска да го шибат китайски пишонки

2023.03.23 | 13:38

13

Добави коментар

Водещи новини