Тайпе: Русия се подчинява на китайските изисквания във връзка с Тайван

  • 22 март 2023 13:07

  • 921
  • 3
Тайпе: Русия се подчинява на китайските изисквания във връзка с Тайван
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Тайван осъди днес Пекин и Москва заради общо изявление, в което те наричат острова "неразделна част" от Китай, и обвини Русия, че "се подчинява на изискванията на Китай", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Министерството на външните работи официално протестира и осъжда авторитарното експанзионистко правителство (на Китай), което продължава да прави лъжливи изявления на международната сцена, за да очерня и накърнява суверенитета на страната ни", се казва в тайванското комюнике.

Тайпе осъжда също "опита на Русия да се подчини на изискванията на Китай в полза на техния агресивен и експанзионистки сговор".

Руският президент Владимир Путин разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в понеделник и вторник в Москва. Двамата подписаха общо изявление, в което се ангажират да задълбочат стратегическото си партньорство и потвърждават подкрепата на Русия за Китай по въпроса за Тайван.

Китай претендира за демократичния и автономен остров Тайван като за част от своята територия, която е готов да си върне, в случай на нужда дори със сила.

В общото изявление Русия отново потвърждава, че се придържа към пекинския принцип за "един Китай" и нарича Тайван "неразделна част от КНР" – Китайската народна република, както сочи текстът, цитиран в московския официоз "Росийская газета".

Геополитически експерт: Тайван е много по-важен за Китай, отколкото е Украйна за Русия

Русия "се обявява против независимост на Тайван в каквато и да било форма, твърдо подкрепя действията на Китайската страна за защита на държавния ѝ суверенитет и териториална цялост", гласи изявлението.

Тайван постоянно е застрашен от инвазия откъм континента и нахлуването на Русия в Украйна засили страховете на острова, че Пекин може да предприеме подобна офанзива.

През последните години Пекин засили военния, икономическия и дипломатическия натиск върху Тайван, като организира през 2022 г. мащабни военни маневри около острова, които според Тайпе са били подготовка за инвазия.

Константин Тодоров
921 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.22 | 13:30

3
Тайван е китайски остров
Емѝ...

2023.03.22 | 13:20

2
Рашката се продаде на Си само срещу едно потупване по рамото, по-жалка банда проститутки от руснявите няма. Но това няма да помогне на Китай срещу Тайван.
Емѝ...

2023.03.22 | 13:18

1
Здравейте. Аз съм 55 годишен безработен хомосексуалист. Страдам от лека форма на шизофрения, затова и не искат да ме вземат на работа. Живея при майка си.

Добави коментар

Водещи новини