Талибаните са убили трима членове на "Ислямска държава" при нападение

  • 22 март 2023 09:52

  • 405
  • 0
Талибаните са убили трима членове на "Ислямска държава" при нападение
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Талибански сили са убили през нощта срещу вторник трима членове на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) при нападение в Кабул, съобщи днес говорител на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес.

Регионалният клон на групировката "Ислямска държава" в провинция Хорасан е основен съперник на талибаните в Афганистан, след като през август 2021 г. превзеха властта в страната. Бунтовническата групировка е зачестила нападенията си, насочени както срещу талибански патрули, така и срещу членове на шиитското малцинство в Афганистан.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че нападението в ранните часове на вчерашния ден е било насочено срещу скривалище на "Ислямска държава" в Кабул и са били убити трима добре познати членове на бойната групировка, които планирали нападения по време на ислямския свещен месец Рамазан, който започва днес по залез слънце.

Лидерът на афганистанските талибани издаде указ срещу шуробаджанащината

"Членовете на ИД използваха скривалището, за да извършват нападения в град Кабул и планираха да атакуват религиозни обекти и мирни граждани през предстоящия месец Рамазан", заяви Муджахид. Талибаните завзеха властта в Афганистан в момент, когато силите на САЩ и НАТО се изтегляха от Афганистан след 20-годишна война, припомня АП.

Международната общност не е признала правителството на талибаните, бдителна за суровите мерки, които ислямистите са наложили след вземането на властта. Част от тях ограничават човешки права и свободи, най-вече тези на жените и малцинствата, пише БТА.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини