Девет жертви и много ранени след мощното земетресение в Афганистан и Пакистан

  • 22 март 2023 05:48

  • 1503
  • 1
Девет жертви и много ранени след мощното земетресение в Афганистан и Пакистан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Най-малко девет души са загинали, а повече от 40 други са били ранени, след като във вторник вечерта силно земетресение удари части от Пакистан и Афганистан, съобщи ДПА. Сред загиналите има деца, според пакистанския орган за бедствия.

Съобщенията за разрушения започнаха постепенно да пристигат от отдалечени райони, но денят щеше да разкрие по-пълна картина.

Припомняме, че земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер с епицентър в планината Хиндукуш в Афганистан удари около 22 часа, принуждавайки хората да избягат от домовете си от страх. Метрологичният отдел на Пакистан определи магнитуда на 6,8.

Земетресението удари на дълбочина от 187 километра (116 мили), според Геоложката служба на САЩ.

Земетресението е усетено чак на север до Казахстан, като в социалните медии бяха споделени видеоклипове на жители в южните градове Шимкент и Тарас, които изтичаха по улиците в беда.

Мощно земетресение удари Афганистан

Повечето смъртни случаи са настъпили в отдалечения северозападен регион на Пакистан, който граничи с Афганистан. Жертвите са причинени от срутващи се къщи.

Извънредно положение е обявено в повечето планински райони в провинция Хайбер-Пахтунхва, най-тежко засегнатият регион, според местните власти.

Министърът на здравеопазването на Пакистан Абдул Кадир Пател нареди на властите да обявят извънредно положение в болниците в Исламабад.

Росица Валентинова
1503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.22 | 07:52

1
Тия орки Господ ги наказва....

Добави коментар

Водещи новини