Мощно земетресение удари Афганистан

  • 21 март 2023 19:43

  • 4645
  • 0
Мощно земетресение удари Афганистан
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер, което разтърси Северен Афганистан, е отнело е живота на най-малко един човек в съседен Пакистан и е предизвикало силни трусове в северните части на двете страни, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център днес, цитиран от Ройтерс.

Трусът е бил много дълбок - 194 км, а епицентърът му е бил в планинската верига Хиндукуш, близо до отдалечената северна афганистанска провинция Бадахшан.

13-годишно момиче е загинало, след като стена в дома му се е срутила върху него, а 34 души са ранени в северния пакистански окръг Сват, съобщи полицейският служител Шафиула Гандапур.

Органите за борба с бедствията в Афганистан заявиха, че все още нямат данни за жертви.

Властите и хуманитарните работници заявиха, че в Бадахшан и в други северни райони са усетени много силни трусове. Говорител на Червения кръст заяви, че нямат налични данни за щети от столицата Бадахшан, но проверяват други райони.

Махзудин Ахмади, ръководител на информационния отдел на Бадахшан, заяви пред Ройтерс, че също проверяват провинцията за евентуални жертви, но все още нямат данни.

"Усетихме силно земетресение, според първичната информация основното (поразено) място е област Ямган", каза той.

Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси източното крайбрежие на Тайван

 

Някои от отдалечените села в планински Бадахшан са трудно достъпни и нямат достъп до телефон или интернет.

В столицата на провинцията, Файзабад, 29-годишният Ашраф Наел разказва, че си бил вкъщи, когато прозорците на семейната му къща започнали силно да дрънчат за около минута.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е усетен на площ от 1000 км от около 285 млн. души в Пакистан, Индия, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Афганистан и Туркменистан.

Големи части от Южна Азия са сеизмично активни, тъй като тектонската плоча, известна като Индийската плоча, се притиска на север към Евразийската плоча.

Миналата година земетресение с магнитуд 6,1 в източната част на Афганистан отне живота на над 1000 души, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
4645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини