Талибаните осъдиха петима души на публично бичуване

  • 15 март 2023 16:33

  • 413
  • 1
Талибаните осъдиха петима души на публично бичуване
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Талибански съд в източната афганистанска провинция Пактия осъди на публично бичуване петима души, признати за виновни, съобщи БТА.

В изявление на Върховния съд на талибаните се казва, че осъдените са били бичувани за извършването на различни престъпления като "кражба, бягство от дома и поквара". Осъдените са направили самопризнания пред съда без да им бъде упражняван какъвто и да е било натиск, се казва още в текста на съдебното решение.

Не става ясно дали сред осъдените е имало и жена, тъй като талибаните арестуват предимно жени по обвинение в "бягство от дома".

Иран призна талибаните в Афганистан

Въпреки критиките на международната общност, талибаните възобновиха бичуването и публичните екзекуции на престъпници по нареждане на върховния лидер на твърдолинейните ислямисти. Талибаните отхвърлят критиките и заявяват, че действията им са в съответствие с ислямското наказателно право.

В Афганистан всяка сексуална връзка извън брака е незаконна. Бягството на момичета от дома се смята за неуважение към семейната чест. В повечето случаи такава простъпка може да доведе до строго наказание.

Мая Йорданова
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ашколсун

2023.03.15 | 16:47

1
ашколсун, а у нас кога????

Добави коментар

Водещи новини