Японският премиер ще обяви нов план за насърчаване на Индийско-тихоокеанската стратегия

  • 15 март 2023 16:04

  • 197
  • 3
Японският премиер ще обяви нов план за насърчаване на Индийско-тихоокеанската стратегия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Японският премиер Фумио Кишида ще обяви нов план за насърчаване на свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион – инициатива, начело с Япония, която се стреми да ограничи нарастващото влияние на Китай в региона, заяви високопоставен служител на правителството, цитиран от Киодо.

Планът за поддържане на основан на правила международен ред ще бъде представен по време на тридневното посещение на Кишида в Индия. Очаква се той да пристигне в страната в неделя. Япония ще се опита да прокара план, подкрепян от покойния министър-председател Шиндзо Абе. 

В опит да укрепи тази визия Кишида се стреми да засили сътрудничеството в областта на сигурността с близки демократични държави, в противовес на китайския комунистически режим, като същевременно изрази готовност да разшири официалната помощ за развитие на държави в региона, които в момента градят своите демокрации.

Кишида обмисля да изложи новия си план в понеделник, заяви говорителката на външното министерство Хикарико Оно. Тя добави, че и индийският му колега Нарендра Моди ще бъде осведомен лично по време на двустранен разговор, отбелязва БТА.

Приоритет за японския премиер ще е увеличаването на военната мощ и преодоляване на ниската раждаемост

Японският премиер ще направи изявление в момент, в който Япония се стреми да задълбочи отношенията си с Индия - ключова страна от "Глобалния юг" (термин, обхващащ развиващите се страни в райони като Азия, Африка и Латинска Америка). Индия също така е член на КУАД (Quad/ Quadrilateral Security Dialogue Четиристранен диалог по сигурността) – неофициален съюз между Япония, САЩ и Австралия за противостоене на военното и икономическото влияние на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.

Предложението на Кишида ще включва предоставяне на невоенно оборудване и инфраструктурна подкрепа за държавите в Азиатско-тихоокеанския регион, изправени пред заплахи от струпването на пекински войски по бреговете на Южнокитайско море, допълни Оно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
197 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тоя

2023.03.15 | 16:17

1
тия малко им бяха две бомби. кога ще изгонят окупаторите си????
Гражданин на СССР

2023.03.15 | 21:03

3
Кога-кога? Кога СССР изгонит окупаторите си!
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.15 | 21:02

2
Мръсни педераси, включвате карта ми!

Добави коментар

Водещи новини