Бутан и неговите щастливи хора: защо Германия се интересува

  • 14 март 2023 16:04

  • 777
  • 1
Бутан и неговите щастливи хора: защо Германия се интересува
© YouTube

За първи път министър-председател на хималайското кралство Бутан пристигна на официална визита в Германия. Будистката страна, разположена между Индия и Китай, е една от най-изолираните в света. Тя установи дипломатически отношения с Германия едва през ноември 2020 година.

След срещата си с Лотай Церинг германският канцлер Олаф Шолц не скри, че е впечатлен от концепцията за брутно национално щастие - показател, който кралството мери от години.  "Когато става дума за измерване на благоденствието, Бутан играе водеща роля", заяви Шолц на съвместна пресконференция с Церинг в Берлин. "Идеята на Бутан да включи щастието на своите граждани е възхитителна”, допълни още той.

Трипартийната коалиция, която управлява Германия, също прави стъпки в тази посока. Икономическият министър Роберт Хабек включи социални и екологични фактори в първия годишен доклад за икономическото състояние на страната. "Смятам, че има голям смисъл да измерваме просперитета си не само в икономически план, но и да включваме нематериални фактори", каза още Олаф Шолц. 

Пионер на идеята за брутно национално щастие е бившият бутански крал Джигме Синге Вангчук. Тя е замислена още в началото на 70-те години на миналия век и се основава на показатели като добро управление, устойчиво социално и икономическо развитие, насърчаване на културата и опазване на околната среда. 

Може ли примерът на Бутан да бъде пренесен и в други държави?

В Бутан разглеждането на щастието като приоритет на държавата има многовековна традиция. В правен кодекс от 17-ти век може да се открие изречението: "Ако правителството не може да създаде щастие за своя народ, тогава няма причина то да съществува."

Бутан стана първата държава със 100% био земеделие

Брутното национално щастие не е единственото уникално предимство на Бутан. Кралството е и единствената климатично неутрална държава в света. Това означава, че в нея всички вредни за климата газове се компенсират. Бутан постига това благодарение на горите, които покриват повече от две трети от повърхността на страната и извеждат огромни количества въглероден диоксид от въздуха. В конституцията на страната е записано, че поне 60% от територията ѝ трябва да е покрита с гори.

На срещата с германския канцлер Олаф Шолц Церинг подчерта желанието на своята страна да си сътрудничи по-тясно с Германия, особено в областта на образованието. "Ако трябва да научим немски език за тази цел, ще се радваме да го направим", каза той. Той изрази надежда, че след "десет до петнайсет години" в страната му ще има образователни институции, които отговарят на германските стандарти.

Бутан разчита Германия да помогне на страната да развие слънчевата и вятърната енергия. Кралството много разчита на хидроенергията, но през сухия сезон производството на електроенергия е намаляло с до 65% заради климатичните промени, каза още Лотай Церинг.

Дойче веле
777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 17:10

1
Ако правителството не може да създаде щастие на за своя народ, тогава няма причина то да съществува. Колко много има да учи още света.

Добави коментар

Водещи новини