Разбиха престъпна група за незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци

  • 14 март 2023 12:46

  • 1767
  • 0
Разбиха престъпна група за незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пакистанските власти обявиха, че са разбили престъпна група, занимаваща се с незаконна трансплантация на бъбреци на богати чужденци, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е практика, която процъфтява в тази бедна страна в условията на икономическа криза, предаде БТА.

Най-малко 10 души, сред които лекари и медицински сестри, са били арестувани снощи, представители на здравните власти заедно с полицията са нахлули в тайна клиника в град Равалпинди, недалече от столицата Исламабад.

Арестувани са били и най-малко трима предполагаеми донори от Пакистан и двама реципиенти, един от Саудитска Арабия и един от Афганистан, съобщи Хасан Ахтар, представител на пакистанските власти в провинция Пенджаб.

Днес се извършват още обиски за арестуване на останалите членове на мрежата, каза Ахтар.

Престъпната мрежа включвала няколко души, които посещавали села и малки градове в централната провинция Пенджаб и убеждавали пакистанци да продават бъбреците си на богати чужденци, предимно от арабски страни, а някои и от Европа.

Според нефролог от Исламабад богатите чуждестранни купувачи плащали до 50 000 долара за трансплантация на бъбрек, но по-голямата част от сумата отивала при посредници, а самият донор получавал едва около 3000 долара.

Вижте колко е струвал един бъбрек, осигурен от трафикантите на органи

През 2010 г. в Пакистан беше приет закон за контрол на незаконната продажба на органи, предвиждащ до 10 години затвор и глоба за трансплантации, които не се извършват в установените за тази цел болници.

Но законът не може да контролира тази практика поради корупцията, нарастващата бедност и престъпните банди, които действат извън границите на страната, твърдят експерти.

Виолета Симеонова
1767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини