Задава ли се сух режим в Ирак

  • 07 март 2023 12:02

  • 496
  • 1
Задава ли се сух режим в Ирак
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ирак започва да прилага законова забрана на алкохолните напитки, която датира от 2016 г., става ясно от официален документ, на който се позовава агенция Ройтерс. Агенцията отбелязва, че някои иракчани тълкуват този ход на властите като индикация за нарастващото влияние на ислямски религиозни партии, което според същите тези иракчани застрашава обществените свободи.

Прилагането на закона е започнало, когато той е бил публикуван на 20 февруари в държавния вестник на Ирак, седем години след като е бил приет от парламента. Няма официално обяснение за забавянето и за това защо законът е бил публикуван точно сега, но според анализатори религиозни партии упражняват по-голямо влияние в рамките на сегашната управляваща коалиция, отколкото са успявали да упражняват върху процеса по взимане на решения от предишни правителства.

Със закона се въвежда забрана на вносните алкохолни питиета и на продажбата им в магазините. Забранява се и производството на алкохол в Ирак.

Позовавайки се на правителствен документ, до който си е осигурила достъп, агенция Ройтерс прави извод, че на служителите на иракските гранични и летищни власти е наредено да конфискуват алкохолните напитки на пътуващите.

Иран обогати уран до 84%, приближава се все повече до ядрено оръжие

Въпреки забраната магазини за алкохол в столицата Багдад и в някои провинции продължават да работят, като собственици на такива магазини казват пред Ройтерс, че не са били информирани от властите, че трябва да спрат с търговията си.

Агенция Ройтерс отбелязва, че засега иракските власти не са откликнали на молбата ѝ за коментар по този въпрос.

Ирак е консервативна страна, населена предимно с мюсюлмани, в която повечето мъже и жени избягват алкохола, който е забранен от ислямската религия. Разрешителни за продажба на алкохол се издават само на немюсюлмани.

Консумацията на алкохол на обществени места не е забранена, но на нея не се гледа с добро око. Въпреки това в Багдад не е необичайна гледка да видиш как млади хора пият алкохол по бреговете на река Тигър.

Някои иракчани се страхуват, че страната им ще се превърне в ислямска република, каквато е Иран.

"Ирак не е ислямска държава и в страната съжителстват различни религии и секти. Някои религии разрешават консумацията на алкохол и правителството не може да наложи дадено мнение или идеология на всички останали", казва базираният в Багдад политически анализатор Али Сахиб.

Шиитски религиозни формации доминират в парламента, откакто САЩ нахлуха в Ирак през 2003 г. и свалиха светския режим на диктатора Садам Хюсеин. Въпреки това отношението на иракските власти към алкохола от дълго време се смяташе за либерално в сравнение с това на властите в съседни на Ирак страни като Саудитска Арабия и Кувейт, в които притежанието на алкохол е забранено.

Последвайте канала на

Калина Христова
496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.07 | 22:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини